Skip to main content

Syv måder at komme videre efter en fyring

Det er hårdt at blive fyret. Men i stedet for at fortabe dig i skam og selvmedlidenhed, bør du sætte alle kræfter ind på at komme tilbage i kampen. Disse syv trin kan hjælpe dig videre.

Vores identitet er nært forbundet med vores job. Derfor kan det være lidt af et slag i ansigtet at modtage en fyreseddel ud af det blå. Og det kan være særdeles svært at få hanket op i sig selv og komme oven på igen. Det er imidlertid det eneste, der er at gøre. For ingen virksomheder vil ansætte en kandidat, der har ondt af sig selv, skriver det amerikanske ledelsessit Forbes.

Søger du nyt job? Tjek mulighederne på Jobfinder.

Følger du denne syvtrins-raket, er der imidlertid gode muligheder for, at du hurtigt vil kunne rejse dig igen.

1. Afsæt tid til at være bedrøvet

Det er hårdt at søge nyt job, hvis man stadig er fyldt med ærgrelse og skam over at være blevet fyret. Man har mistet sin daglige rutine, samværet med kollegerne og følelsen af at have noget at stå op til. Det er meget at kapere på én gang. Tillad dig selv at bearbejde dine følelser. Det er ok at have ondt af dig selv og skrue ned for produktiviteten for en periode. Men vil du undgå at synke for langt ned i selvmedlidenheden, bør du arbejde på at komme tilbage på banen allerede efter et par dage.

2. Undgå at sammenligne dig med andre

Det hjælper ikke på arbejdsløsheden at dvæle ved, hvor godt andre har det. Hvis du bruger din tid på at sammenligne din situation med alle de glade, fastansatte mennesker i dit Facebook-feed, kan du blive mere fortvivlet - næppe en følelse, som vil anspore dig til at komme videre med din karriere.

Tag en pause fra de sociale medier. Hold op med at tænke på, hvad andre foretager sig og fokusér på dig selv.

3. Få et nyt perspektiv på din situation

Det kan virke uoverkommeligt, men et trin på vejen til at rejse sig fra støvet er at se fyringen som en ny mulighed.

Find inspiration i artikler og bøger om folk, der mistede deres arbejde og fik noget positivt ud af det. Det er faktisk muligt at kickstarte sin karriere efter en nedtur. Du har nu tid til at dyrke dit netværk og jagte de drømme, som dit tidligere faste job spændte ben for. Forhåbentligt vil du hurtigt nå til den erkendelse, at en fyreseddel hverken definerer dig, dine evner eller din fremtidige karriere. Tværtimod kan du bruge den som udgangspunkt for at træffe bedre beslutninger fremadrettet.

Læs også: Tre metoder til at motivere dig selv

4. Forstå hvad der gik galt

Hvis du blev fyret på baggrund af din arbejdsindsats, er der forhold du bør forbedre. Spørgsmålet er i hvor høj grad, du er klar over dine mangler? Gør et ihærdigt forsøg på at klarlægge dem, så de ikke spænder ben for dig igen.
Læs også dine anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere igennem. Notér de ting, du bliver rost for - dem skal du bruge til at beslutte, hvad din næste rolle skal være. Læg også mærke til eventuelle forslag til forbedringer. Hvad kan du lære af dem? Hvordan kunne du have forbedret din arbejdsindsats?

5. Tal med tidligere kolleger

Tag kontakt til tidligere kolleger, som du har et godt forhold til og bed om deres uforbeholdne feedback på dine styrker og svagheder. Læg mærke til de ting, der er gået igen, efter du har talt med et par stykker. Undgå at argumentere, debattere eller modsige. Forsvar ikke dig selv eller giv andre skylden. Bare lyt. Det er svært at gøre i praksis, men det kan give dig en vigtig selvindsigt.

6. Lav en handlingsplan

Efter du har fået feedback fra forskellige kilder, skal du udpege konkrete områder, som du vil arbejde på at forbedre. Kan efteruddannelse være løsningen? Er der bøger, podcasts eller videoer, som du kan drage nytte af? Har du behov for coaching? Læg en konkret og detaljeret plan for din fremtidige karriereudvikling.

7. Skriv et takkebrev til din tidligere arbejdsgiver

Dette syvende og sidste trin i raketten er måske det mest udfordrende. Ikke desto mindre er det en handling, der emmer af professionalisme.
Efterhånden som du kommer på afstand af din fyring, vil du se den i et klarere lys. Måske vil du endda nå til den konklusion, at der faktisk var gode grunde til afskedigelsen - eller, at du i det mindste kan få noget godt ud af det i forhold til din karriere.

Selvom det kræver, at du sluger din stolthed, så send et brev til din tidligere chef og tak vedkommende for samarbejdet. Tilbyd din assistance, hvis der i fremtiden skulle være brug for din hjælp. Du ved aldrig, om I vil mødes igen, måske i en anden sammenhæng. Det er bedre at vise overskud end at brænde sine broer.

Læs også: Sådan ved du at din karriere er gået i stå og du skal videre

.