Se, hvor du skal bo for at hæve den største løncheck

23. januar 2014 kl. 08:00
Der er mere end 11.000 kroner i forskel mellem ingeniørernes gennemsnitsgage i den bedst lønnede og den dårligst lønnede region
Artiklen er ældre end 30 dage

11.385 kroner hver måned. Så meget mere ruller der i snit ind på lønkontoen hver måned hos privatansatte ingeniører, der bor i Nordsjælland, i forhold til dem, der er bosat på Fyn.

Det fremgår af en opgørelse af lønningerne i IDAs otte regioner, som er baseret på Ingeniørforeningens lønstatistik 2013.

Lyst til nye udfordringer? Tjek Jobfinder.

Der er simpelthen mere konkurrence i hovedstaden - buschaufførerne tjener jo også mere.
-- Morten Thiessen, formand for IDAs Arbejdsmarkedsudvalg.

Nordsjællænderne er vindere i ingeniørernes lønspil - og sejren er suveræn. Der er en forskel på næsten 4.000 kroner ned til de sjællandske ingeniører på andenpladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regionerne i bunden af lønstatistikken ligger væsentligt tættere. Således får vestjyderne på andensidste pladsen kun 278 kroner mere hver måned end deres fagfæller på Fyn.

Forskellene overrasker ikke Morten Thiessen, formand for IDAs arbejdsmarkedsudvalg. Han mener, der er en ganske simpel forklaring på, at ingeniørerne i hovedstadsområdet tjener mest:

Hovedstaden vinder lønkampen
Så meget tjener privatansatte ingeniører i snit pr. måned fordelt på regioner (tal i kroner):
Nordsjællands region: 59.855
Sjællands region: 55.921
Københavns region: 53.061
Gennemsnit hele landet: 52.463
Sydjysk region: 51.143
Nordjysk region: 48.955
Østjysk region: 48.766
Vestjysk region: 48.748
Fyns region: 48.470
Kilde: IDAs lønstatistik 2012

»Det helt korte svar er: ’Fordi de kan’. Lønniveauet i hovedstadsområdet er klart over landsgennemsnittet, og det har altid ligget godt ti procent over gennemsnittet og tallene her viser, at den forskel ikke bliver mindre.«

Buschauffører i København får også mere

Ifølge arbejdsmarkedsudvalgets formand er den vigtigste årsag de højere leveomkostninger tæt på hovedstaden, som sætter sit præg på hele området. Han peger på, at københavnere generelt får højere løn end folk i Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hertil kommer, at de store virksomheder, som skal ansætte mange ingeniører, også ligger omkring København, påpeger Morten Thiessen:

»Der er simpelthen mere konkurrence i hovedstaden - buschaufførerne tjener jo også mere,« konkluderer han.

Ingeniørarbejdsmarkedet i andre dele af landet er skruet anderledes sammen, og store ingeniørtunge virksomheder, som f.eks. Grundfos i Bjerringbro og Danfoss i Nordborg på Als, spiller ikke den store betydning for ingeniørernes løndannelse.

Se på rådighedsbeløb - ikke løn

Lønniveauet er derimod justeret i forhold til, hvor attraktivt det er at bo i f.eks. Bjerringbro. Hertil kommer, at der er en vis kamp om jobbene, fordi der er et relativt stort udbud af ingeniører i Jylland, forklarer Morten Thiessen:

»Jyske virksomheder har på den måde været privilegerede – i hvert fald de seneste år. Udbud og efterspørgsel betyder virkelig noget på vores
marked,« forklarer Morten Thiessen

IDAs lønstatistik
IDAs lønstatistik 2013 er baseret på svar fra 16.352 medlemmer, som medio september 2013 var registreret som erhvervsaktive og privatansatte. Besvarelserne udgør 40,3 pct. af de privatansatte medlemmer.

Umiddelbart kan en forskel på op til 11.000 kroner hver måned virke voldsom, men Morten Thiessen mener, at det er vigtigt for den enkelte at kigge på sit rådighedsbeløb frem for beløbet på lønkontoen:

»Det er markant dyrere at bo i hovedstadsområdet, og det giver ikke til mange røde bøffer, at man har alle sine millioner gemt væk i mursten på Frederiksberg. Derfor er forskellen rimeligt. Hvis det var meget attraktivt at flytte til hovedstaden, ville mange flere nok gøre det,« siger Morten Thiessen.

Læs også: Laveste lønstigning for ingeniører siden 1993

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Thailand, kæmpeopgaver venter miljøingeniører.

Læs også: Aha - Isidoro, den danske E-ingeniør Izydor Sokoler

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning