Så meget tjener nyuddannede norske ingeniører

19. december 2013 kl. 08:00
Tjek, hvor mange lønkroner et dugfriskt eksamensbevis kaster af sig i Norge. Og bliv klogere på, hvilke lukrative arbejdsvilkår du kunne opnå, hvis du rejste nordpå.
Artiklen er ældre end 30 dage

En spritny lønstatisk fra Norske Tekna, Teknisk-naturvitenskapelig forening, viser, at nyuddannede norske civilingeniører i den private sektor kan glæde sig over en årlig begynderløn på 490.418 norske kroner. Og er man så heldig at få foden indenfor i den boomende oliebranche, kan man lægge yderligere 2.000 kroner oven i startlønnen, skriver Teknisk Ukeblad.

Omregnet til danske kroner svarer den gennemsnitlige norske startløn til omkring 433.000 kroner, og selv om det på papiret er omkring 7.000 kroner mindre end den danske begynderløn, er det måske alligevel værd at prøve lykken som nyuddannet på det norske arbejdsmarked. For det første er Norge kendt for at have bedre arbejdsvilkår end i Danmark, og for det andet kan man ikke sammenligne lønninger direkte, forklarer Stine Lund, juridisk konsulent i IDAs globale team.

Vil du have de nyeste jobopslag direkte i indbakken? Opret en konto på Jobfinder

»Skal du sammenligne løn, bør du foretage en nettolønsberegning, der tager højde for blandt andet skat, leveomkostninger og inflation. Det regnestykke kan give dig et realistisk indtryk af, hvad du får ud af din løn i det pågældende land,« siger Stine Lund, der desuden understreger, at kursberegninger altid kun et øjebliksbillede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun henviser til IDAs nyeste landeguide for Norge, der viser, at danske ingeniører i Norge generelt oplever, at de får meget værdi for deres lønkroner. Halvdelen af de adspurgte fortæller, at deres levestandard er højere i Norge, end den var i Danmark.

Norske virksomheder er gavmilde

Står man med eksamensbeviset i hånden og overvejer at rejse nordpå, bør man vurdere hele ansættelsespakken, opfordrer Stine Lund.

»Omkring 90 procent af det norske ingeniørarbejdsmarked er overenskomstdækket, hvilket er markant mere end herhjemme. Det kommer særligt til udtryk i forhold til arbejdstid, hvor hovedparten af norske ingeniører har en øvre arbejdstid på 37,5 timer om ugen og skal kompenseres for overarbejde. Omvendt er de fleste danske ingeniører ansat på jobløn.«

Hun peger desuden på, at der i Norge er obligatorisk tjenestepension, der udgør 2 procent af lønnen, og som normalt skal regnes oven i den aftale løn. Desuden har Norge en langt mere lukrativ barselsordning, der giver ret til fuld løn i 46 uger, dog maks. 450.000 kroner årligt. Også mulighederne for efteruddannelse er bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Virksomhederne er mere gavmilde, når det gælder opkvalificering. Desuden skal man huske på, at jobmulighederne er større i Norge p.t, samt at et udenlandshold ser godt ud på CV’et. Det taler alt sammen for at prøve lykken nordpå, hvis man har lyst og muligheden er til stede,« siger Stine Lund.

Læs også: Da Ingeniørhuset blev bombet for 50 år siden

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning