»MBA lærte mig at tale magtens sprog«

15. april 2014 kl. 08:00
»MBA lærte mig at tale magtens sprog«
Illustration: Das Büro.
Evnen til at tale magtens sprog har været altafgørende for virksomhedsrådgiver Soulaima Gouranis internationale kometkarriere. En disciplin, hun lærte som MBA-studerende, og som hun i dag behersker til fingerspidserne – næsten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Umiddelbart er der ikke meget magtudstråling over Soulaima Gourani, som hun åbner døren i strømpesokker og uldsweater og byder indenfor.

Men tag ikke fejl. Den lille mørkhårede kvinde kan noget, som de fleste ingeniører med lederambitioner vil give deres højre arm for. Hun taler magtens sprog. Og det i en grad, så ikke bare danske erhvervsledere, men topfolk fra hele verden lytter.

Er du synlig for arbejdsgiverne? Læg dit cv på Jobfinder.

Den dansk-marokkanske kvinde, der har gjort lederkarriere i både Mærsk og Hewlett-Packard, blev i 2012 udnævnt til Young Global Leader i World Economic Forum og i januar i år valgt som en af ‘40 under 40’ European Young Leaders, der skal fremme europæisk identitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørger man den indflydelsesrige kvinde, hvordan hun har lært at begå sig i magtens korridorer, falder svaret prompte: Jeg tog en MBA.

Bag alle ledere gemmer sig en usikker lille skikkelse, og det værste er, når magtsproget bruges til at stive den usikkerhed af.
-- Soulaima Gourant, virksomhedsrådgiver og foredragsholder

»MBA’en lærte mig det magt-sprog, som bruges, når topfolk mødes. Jeg lærte alle de buzzwords, som er forudsætningen for overhovedet at blive taget seriøst i de øverste kredse,« fortæller Soulaima Gourani, der i dag arbejder som virksomhedsrådgiver og foredragsholder ved siden af sine internationale poster.

Uddannelsen gav hende ikke bare indsigt i begreber som KPI, balance scorecard og valuebased leader­ship. Men trænede hende også i at bruge betegnelserne i egen favør og erkende, at selv det mest fantastiske projekt aldrig bliver godkendt, medmindre det sælges på den rigtige måde. Og til de rigtige.

»Magtens sprog handler også om at lære ledelsesscenen at kende. Hvem spiller hvilke roller, hvilken indflydelse har de, og hvordan kan du bridrage til det setup?« fastslår Soulaima Gourani.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Magtens sprog anno 2014
Ifølge Soulaima Gourani er de mest anvendte buzzwords i øjeblikket:
Innovation /creativity: Nytænkning, nyudvikling og kreativitet.
»Green«/CSR: Bæredygtighed og grønne profiler.
Disrupt: Vi skal forstyrre og ‘knække’ noget eksisterende, så nyt opstår.
Analytics: Analyser og rapporter og/eller kommunikation af meningsfulde mønstre i data.
Big Data: Vi bruger data smartere og anvender dem til mere målrettet brug.
Behaviour/Nudge: Vi forsøger at forstå mennesker, deres adfærd og skubbe dem i den ‘rigtige’ retning/købe et bestemt produkt.

Snubler selv i magtens gloser

Selv bruger hun magtens sprog til at mærke det faglige niveau hos dem, hun møder. Spørger de ind til de relevante forhold, når hun beskriver en ledelsesproces? Giver de det rette verbale modspil? Som at kaste et ekkolod ud og mærke, hvor dybt der er til bunden, som Solaima Gourani selv beskriver det.

»Det kan godt virke lidt som at pisse territorium af, men jeg afprøver det hos andre for at finde ud af, om de er troværdige. Om de kender instrumenterne i maskinrummet,« forklarer kvinden, der ikke er bleg for at indrømme, at hun indimellem selv snubler i magtens gloser:

»Jeg får ofte at vide, at jeg taler for hurtigt og bruger for mange bandeord. Det lyder måske som banaliteter, men det har betydning, og jeg arbejder målrettet på at ændre det.«

Nederdel med passende længde

Det verbale udtryk skal nemlig komplementeres af en troværdig fremtræden, før magtens sprog virker optimalt: slips, jakke – og for kvinders vedkommende passende længde nederdel – er forudsætningen for at blive taget alvorligt. Medmindre man i forvejen er anerkendt som klassens skæve indslag.

»Det er kun typer som Martin Thorborg (serieiværksætter, red.), der kan tillade sig at komme i T-shirt og råbe ‘Det ved jeg sgu ikke en skid om, men lad os bare komme i gang’. Og det kan han kun, fordi han allerede er en anerkendt succes,« påpeger Soulaima Gourani.

Lige så karrierefremmende det er at beherske magtens sprog, lige så vigtigt er det at bruge det med omtanke. Risikoen for at fremstå som en arrogant og bedrevidende figur er nærliggende for up coming-ledere, der kæmper med at tilegne sig det rigtige udtryk. Kunsten er at vide, hvornår det verbale jakkesæt skal af og på, understreger hun:

»Bag alle ledere gemmer sig en usikker lille skikkelse, og det værste er, når magtsproget bruges til at stive den usikkerhed af,« fastslår hun og peger på, at det for eksempel ikke nytter at slynge om sig med buzzwords over for medarbejdere. Det skaber en unødvendig distance.

Læs også: MBA-studerende får testet deres IQ

Artiklen fortsætter efter annoncen

De første lektioner i magtens sprog tog Soulaima Gourani under sin MBA som 29-årig. Men hun er på ingen måde færdig med at lære. De begreber og modeller, der var hotte for ti år siden, da hun afsluttede sin uddannelse, er outdatede i dag. Derfor griber hun al den lederuddannelse, hun kan komme i nærheden af. Det gælder både kurser på nogle af verdens mest velrenommerede universiteter som f.eks.
x Harvard og korte kurser på nettet.

»Når jeg laver mad, lytter jeg ikke til musik, men snupper en ‘talk’ fra en af mine favoritundervisere . Magtsproget ændrer sig hele tiden. Der er ingen målstreg, hvis du fortsat vil være med på holdet,« understreger Soulaima Gourani.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning