Team Arbejdsglæde

På socialt dybt vand

I disse sidste dage af året er det helt naturligt, at vi reflekterer over året, der gik og det nye år, som kommer. Hvad gik godt og hvad gik mindre godt? Hvad kunne vi tænke os af nye tiltag til næste år? Hvad skal der til for at komme i mål med de tiltag?

Jeg vil gerne inspirere dig til, at du i 2016 beslutter dig for at kaste dig ud på socialt dybt vand. Vi kommer ikke udenom, at vi lever i en social verden, hvor det at kommunikere, involvere, samarbejde og socialisere sig er vores kraftcenter for i hvor høj grad, vi får succes som mennesker og teams såvel i den virkelige som i den virtuelle verden.

Der bliver holdt øje med dig. Er du et bidragende menneske, så høster du point. Går du udelukkende efter vinding for egen skyld uden hensyn til andre, så kan det godt være, at du er rig i en periode, men du er bestemt ikke vellidt og på sigt måske heller ikke en type, som andre vil arbejde for eller sammen med.

Jeg har tidligere været inde på, at vores hjerne gik i stå for 100.000 år siden og at vi som mænd og kvinder instinktmæssigt lever i fastlåste mønstre, som engang var basale for vores overlevelse.

Urtidens klaner var afhængige af hvor meget kød der kom ud af en jagt. Var det en sparsom jagt, var det almindeligt at jægerne selv spiste kødet. Var der overskud, sørgede jægerne for selv at tage de bedste stykker afhængig af status i jagtgruppen og afleverede resten til kvinderne, som modtog hvad der var tilbage med høje glædesskrig. Kvindernes opgave var at rengøre skindet til glæde for hele klanen. Der blev ikke holdt regnskab med hvor meget kød, der var blevet nedlagt, der imod var det ret let at vide hvor mange skind der var, da arbejdet med at bearbejde skindet var en fælles opgave.

Kan du lige forestille dig en ballade mellem kvinderne, når en af jægerne havde udset sig en smuk kvinde og forærede hende et specielt delikat stykke kød eller udvalgt skind? Hvem tror du frivilligt ville hjælpe hende fremover eller lige nu og her med at præparere skindet? Nej vel☺

Kan du omsætte ovenstående til erhvervslivet? Kan du genkende de attraktive bonusordninger til specielt udvalgte grupper? Kan du genkende det, at det er vigtigt at kende dit team og anerkende hvem, der kan hvad? Kan du genkende hvad, der sker i fællesskabet når, vi hver især handler for egen vindings skyld? Kan du genkende, at kvinder generelt taler mere end mænd? Kan du genkende hvordan, vi reagerer når, vi føler os uretfærdigt behandlet?

Kvinder har i generationer forsøgt at spille på mændenes banehalvdel, desværre uden held, for der er fortsat en langt større andel af indflydelsesrige mænd end kvinder. Jeg vil vove at påstå, at vi kvinder ikke forstår spillet og helt ærligt så er min erfaring, at I ikke vil have os med. Vi snakker for meget (hvilket er en dårlig idé under jagt, da dyrene bliver jaget væk), vi er for krævende, ønsker at lære alle at kende høj som lav, bidrage og involvere os socialt og arbejde mod et fælles mål.

I dag er vi kvinder så heldige at mændenes banehalvdel, er godt på vej til at blive udspillet. Det handler ikke længere op at flertallet lefler for alfahanen, så han alene kan bære trofæet hjem og selv beholde det, han mener er hans. Det ønsker vi, kvinder som mænd ikke at stille op til, selvom vi fortsat ser at det sker desværre. Vi ønsker at arbejde sammen og blive værdsat i fællesskabet og sammen høste. Derfor spiller vi nu på kvindernes banehalvdel og det heldige er, at vi gerne vil have jer mænd med, for på vores banehalvdel er der plads til alle, som vil bidrage til fællesskabet.

ÅH NEJ IKKE FYORDET

Derfor vil jeg inspirere dig til at møde verden i 2016 på socialt dybt vand – jeg vil inspirere dig til at netværke. Lagde du lige mærke til hvor langt nede i teksten ”Fyordet” kom? Jeg har ikke turde skrive det før af frygt for, at du klikkede væk. Netværk handler om, at du deler ud af dig selv, er opmærksom og nysgerrig på andre omkring dig og bidrager. Dit liv defineres af hvem du kender og hvem de kender.

SÅDAN KOMMER DU GODT I GANG MED AT SAMLE DIN KLAN OMKRING DIG

Når du deltager som gæst på en konference og inden du sætter dig ned så giv hånd, sig goddag, jeg hedder med et smil til hver og een, som sidder bag dig og omkring. Du vil hurtigt opdage, at det smitter og de omkringsiddende begynder at gøre nøjagtig det samme. Du kan så spørge; ”Hvordan kan det være at du er her i dag?, Hvad forventer du at få ud af præsentationen? Hvordan kan det være, at du netop har valgt denne præsentation?”

Det eneste du ikke spørger om er ”Hvad laver du?”. Det skal nok komme helt naturligt. Så får du dig en god snak og tro mig om ikke flere falder ind i snakken. Det er samme fremgangsmåde, når du er til en reception eller lignende. Gå hen til ham, som står alene, og begynd snakken med åbne hv-spørgsmål. Beslut dig allerede inden du deltager og kig evt. deltagerlisten igennem for at se hvem du gerne vil møde.

Min erfaring er, at 9 ud af ti ikke netværker og at 1 ud af ti ikke ønsker kontakt med dig, så tag det i stiv arm og giv en pæn undskyldning for de 9 andre vil gerne selvom de ikke tør.

Snakker folk sammen og synes du, at du vil være med, så fald ind i køen i supermarkedet og tal med, i elevatoren, bussen og toget. Ser du, at nogen glemmer een jakke eller andet, så gør vedkommende opmærksom på det, løb gerne efter dem, hvis det er det, der skal til, fordi du blot er et venligt og bidragende menneske.

Sig godmorgen til alle du møder om morgenen på jobbet. Sæt dig ved forskellige borde i kantinen ved frokosttid. Vær nysgerrig og find ud af hvem dine kolleger eller medarbejdere er udover det, du kender dem for.

Du ved aldrig hvem du møder på din vej. Én ting er sikkert, at hvis du vælger at gå gennem verden uden at komme på socialt dybt vand, så går du måske glip af at møde de mest interessante og fantastiske mennesker og de går også glip af at møde dig.

JULEGAVE TIL DIG

Ønsker du at vide mere om hvordan du dyrker den sociale kapital i dit team og skaber ekstraordinære resultater, så gør som +150 andre og modtag min GRATIS GUIDE direkte i din indbakke ved at skrive din e-mail i kommentarfeltet eller send en mail til lene@tuning8people.dk

Illustration: NASA

Tal fordi du har valgt at læse med på min blog i 2015. Jeg ønsker dig en dejlig jul og et brag af et nytår med udviklende og modige tiltag i 2016.

Om Team Arbejdsglæde