»Vi kæmper alle sammen om de samme folk«

28. april 2014 kl. 08:00
IT-virksomheden 2ndC slås for at få erfarne specialister, men erkender, at branchen går uden om dimittenderne, når der skal ansættes.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Det er helt vildt svært at få de rigtig dygtige folk, for i øjeblikket kæmper vi alle sammen om de samme folk. Og det seneste års tid er det i hvert fald ikke blevet nemmere i vores branche, hvor vi nu er i fuld fart,« fortæller Jesper Bergstedt, der er administrerende direktør i 2ndC.

Den tyve mand store it-virksomhed udvikler informations- og videnportaler for virksomheder og foreninger, så kunder og medlemmer kan logge på, se deres egne data og betjene sig selv, som f.eks. på netbank.

Er du synlig for arbejdsgiverne? Læg dit cv på Jobfinder

Helt konkret mangler 2ndC fem nye medarbejdere i øjeblikket – en ret stor andel i en mindre virksomhed med 20 medarbejdere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er storforbrugere af it-ingeniører og særligt på udkig efter seniorudviklere med en længerevarende uddannelse - og mere end ti års erhvervserfaring. Vi prioriterer uddannelse meget højt, fordi vi arbejder meget med innovation,« forklarer Jesper Bergstedt og tilføjer, at virksomheden sidste år vandt prisen som Årets Danske Innovations Partner hos Microsoft.

Det hedder sig, at vi ikke må vælge uddannelse for folk, men i sidste ende vælger vi jo arbejdsløshed for dem på den måde.
-- Jesper Bergstedt, adm. direktør, 2ndC

Læs også: I 2020 vil Danmark mangle 4.000 højtuddannede it-specialister

Inden for det seneste halve år har 2ndC fået ti nye, store kunder, og Jesper Bergstedt frygter konsekvenserne, hvis det bliver endnu vanskeligere at rekruttere folk:

»Det er jo en katastrofe, fordi vi dermed ikke kan imødekomme kundernes behov. Små og agile virksomheder som vores lever af at kunne levere. Kan vi ikke det, mister vi troværdighed – og risikerer at blive valgt fra næste gang til fordel for en af de store kæmper,« frygter Jesper Bergstedt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der skal kæmpes så hårdt for at skaffe folk, skyldes det ifølge Jesper Bergstedt først og fremmest, at udbuddet ikke er stort nok:

»Vi er ikke dygtige nok til at uddanne de folk, der er brug for. Vi har så travlt med at uddanne de unge til det, de gerne vil, i stedet for det, der er brug for. Det hedder sig, at vi ikke må vælge uddannelse for folk, men i sidste ende vælger vi jo arbejdsløshed for dem på den måde,« mener han.

Læs også: Kamp om it-talenter skal vindes med leg

Jesper Bergstedt er dog ikke sen til at indrømme, at den nuværende høje dimittendledighed vidner om, at it-virksomhederne ikke er gode nok til at hente de unge ind:

»Desværre må vi tage det på egne skuldre, at vi er for dårlige til at absorbere dimittenderne,« siger han.

2ndC har dog valgt også at satse på yngre medarbejdere. To af de ledige stillinger i virksomheden bliver nemlig besat af to ’næsten nyuddannede’, som begynder 1. juni.

Men inden da skal de gennemføre det intensive uddannelsesforløb hos Firebrand Academy, som de er i gang med lige nu, og som er skræddersyet til 2ndC’s behov:

»Gennem forløbet får de den specifikke it-viden, de mangler for at passe ind hos os, så det gavner både dem og os,« forklarer Jesper Bergstedt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: It-talenter gider ikke Jylland

En undersøgelse fra brancheorganisationen IT Branchen viser, at medlemsvirksomhederne netop opfatter manglen på folk med de rette it-kompetencer som den største barriere for øget vækst i it-erhvervet.

Ifølge Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT Branchen, udspringer virksomhedernes bekymring af, at det går en smule bedre i branchen efter seks kriseår:

»I årene op til 2008 var der en meget stor bekymring i forhold til at få de rigtige folk, mens den var knap så stor i de meget vanskelige år. Nu stiger den så igen. Nu tror man på væksten, og selv om det ikke er prangende, er det inden for rækkevidde.

Koster samfundet vækst

Morten Bangsgaard er enig med Jesper Bergstedt i, at det kan koste virksomhederne dyrt:

»Den yderste konsekvens er, at man må sige nej til opgaver, og når virksomheder går glip af ordrer, mister hele samfundet vækst og beskæftigelse. Derfor er det også en samfundsmæssig opgave at sikre, at virksomhederne får dem, de skal bruge,« siger han.

Løsningen handler både om kortsigtede initiativer i form af international arbejdskraft og om langsigtede løsninger i form af flere unge med de rette it-uddannelser, hvilket i Morten Bangsgaads optik vil sige softwareudvikling og forretningsforståelse.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning