Specialist hyldet for at have set uvejret før alle andre

På et jobmarked i evig forandring kan specialviden vise sig at blive den røde karriere-tråd. I går blev Birgit Krogh Paludan, specialist inden for klimatilpasning, hyldet med Agnes og Betzy-prisen.

Som Agnes Klingberg og Betzy Meyer, der i starten af det 19 århundrede gik nye veje og blev de første kvindelige pionerer på Polyteknisk Læreanstalt, er Birgit Krogh Paludan en pioner af i dag inden for klimatilpasning.

Prismodtager Birgit Krogh Paludan (tv. på billedet) gratuleres her af IDAs formand. Frida Frost, efter modtagelsen af Agnes og Betzy-prisen. Sammen med æren følger et rejselegat på 25.000 kr. samt et glasfad, formgivet af Anne Ehrner, til minde om anerkendelsen. Illustration: Boeing

‘Birgit Paludan er en pioner inden for klimatilpasning og besidder uovertrufne evner inden for oversvømmelsesrisikovurdering og indsatsprioritering.’

Tjek de nyeste job på Jobfinder inden for rådgivning

Ordene kommer fra civilingeniør Ditte Marie Reinholdt Jensen ved KLAR Forsyning og danner grundlaget for, at det i år er Birgit Krogh Paludan, der løber med Agnes og Betzy-prisen.

»Jeg er meget overrasket over at få prisen - bestemt. Den havde jeg ikke lige set komme. Men jeg er rigtig glad for, at den går til en specialist, da der er stort fokus på generalister i vores samfund,« siger Birgit Krogh Paludan.

Uvejr skabte karrierevej

Birgit Krogh Paludan er et billede på, at specialisering kan føre til prisværdig karrierevej. For med baggrund i sin uddannelse som civilingeniør har hun specialiseret sig i viden inden for og om klimatilpasning. En specialisering, der i dag danner fundamentet for hendes karriere.

Egentlig var det dårligt vejr, der startede det hele. For da Greve Kommune i 2002 blev ramt af de første store nedbørsproblemer, var det Birgit Krogh Paludan, der fik ansvaret for at finde en løsning.

»En visionær mand i Greve Kommune besluttede i 2003 at forankre viden om klimaløsninger i kommunen frem for altid at bruge ressourcerne på ekstern rådgivning. Og den opgave var jeg heldig at få lov til at løse,« fortæller hun.

Tjek de nyeste ingeniørjob på Jobfinder

Erfaringerne fra Greve endte i en klimakogebog, og inden længe var der bud efter Birgit Krogh Paludan fra det øvrige Danmark. Starten på en videnturné og erfaringsudveksling var skudt i gang og skabte grobund for Birgit Krogh Paludans yderligere specialisering i klimatilpasning og en post som formand for Spildevandskomitéens Regnudvalg.

Noget af det, Birgit Krogh Paludan havde efterspurgt i forbindelse med de første store oversvømmelserne i Greve, var nogle nationale kræfter, der kunne trækkes på, når der var behov for det.

»Det var jo en brændende platform, og ingen i branchen viste, hvad man skulle gøre,« forklarer hun.

Hendes bønner bliver i 2011 hørt på Christiansborg, og pludselig er hun en ledende figur i et nyoprettet klimatilpasningsrejsehold nedsat af regeringen.

Viden skaber netværk

Ved at arbejde fokuseret inden for et bestemt område er det lykkedes Birgit Krogh Paludan at opbygge de faglig kompetence, der i dag tiltrækker det netværk, som danner grundlaget for hendes arbejde.

»Jeg er ude at formidle den her viden og får derigennem et meget stort netværk og kontakter inden for de forskellige problemstillinger,« forklarer hun.

»Man bygger jo et netværk op af specialister omkring sig og skaber en karriere ved at kende de rigtige eksperter til at understøtte det, man selv er specialist i,« tilføjer hun.

Det er efterspørgslen efter Birgit Krogh Paludans erfaringer og videnkatalog, der siden 2009 har givet hende lysten til en karrierevej som selvstændig.

»Når man er sin egen, kan man gøre, som man vil. Som selvstændig har jeg friheden til at gøre det, som jeg synes er sjovt, og som jeg synes giver mening,« forklarer hun.

Aldrig tænkt over køn

Birgit Krogh Paludan er stolt over at modtage Agnes og Betzy-prisen men har i sit arbejde som ingeniør aldrig tænkt over, at hun er kvinde. Og ved spørgsmål til hendes mening om lønforskellen mellem kvinder og mænd i faget, der fremgår af den seneste analyse fra IDA, kommer det prompte fra prisvinderen:

»Løn er ikke bare penge. Det er også et klap på skulderen. Og jeg skal selvfølgelig have de klap og den løn, som jeg er værd, uden at der skeles til mit køn.«

Læs også: Så meget koster en barsel på lønkontoen