Skal jeg fortælle min nye arbejdsgiver, at jeg har været gået ned med stress?

Hvilke fordele og ulemper er der ved at fortælle til en ny arbejdsgiver, at du tidligere har været gennem et forløb med stress og sygemelding?

Et godt ansættelsesforhold bygger på en åben og ærlig dialog mellem dig og din arbejdsgiver. Mit råd er derfor at fortælle din ny arbejdsgiver, at du har været gået ned med stress og depression. Du skal til gengæld overveje, hvordan og hvornår du skal fortælle det.

Det er vigtigt, at du har tænkt igennem, hvordan du vil fortælle din historie. Det handler både om, at du skal føle dig godt tilpas med at tale om forløbet, og at din nye arbejdsgiver skal fornemme, at du er kommet godt ud på den anden side.

Hvis du ikke har fået din nye arbejdsgiver endnu og skal til at søge job, så er det ikke en god ide, at skrive historien i dit CV og i din ansøgning. Det kan være svært på skrift at give en ny arbejdsgiver det komplette billede af, hvad situationen har været og hvordan du er kommet igennem den. Vent med at fortælle det, til du sidder ved et interview. Hvis der er huller i dit CV, så kan du eventuelt skrive sygeoverlov eller sygemeldt. Til samtalen vil det være noget, som du vil blive spurgt ind til.

Når du er kommet ind til en personlig samtale, har du en god mulighed for at fortælle, at du har været gået ned med stress og depression. Fortæl det kort og ligefremt.

Rigtig mange medarbejdere og ledere oplever stress eller depression i løbet af et langt karriereforløb, og de HR-konsulenter eller ansættende chefer, som du møder, har derfor med stor sandsynlighed arbejdet med medarbejdere, der har haft lignende oplevelser. Det er vigtigt, at du kan fortælle om, hvordan du kom over det, hvad der hjalp dig igennem forløbet, og hvad du har lært af det.

Du kan vende det til noget positivt. Du får til samtalen mulighed for at fortælle om en del af dig selv, hvor du har gjort dig stærke erfaringer, som du har lært meget af. Du kan også fortælle om, hvordan du i dag har lært teknikker til at undgå stress.

Det er også en fordel for dig, hvis historien kommer direkte fra dig. Når du i den personlige samtale har fortalt din historien, så sikrer du dig, at de nuancer, som du mener beskriver situationen bedst, er blevet fortalt. Hvis du har været gået ned med stress og depression inden for de seneste par år, så vil dette ellers med stor sandsynlighed komme frem, når der bliver taget referencer, hvor det ikke er dig selv, der præsenterer forløbet.

Har du et spørgsmål om karriere? Skriv til Jobfinders karrierepanel på community@jobfinder.dk - udvalgte spørgsmål vil blive besvaret her på sitet