Gå til hovedindhold

Se, hvilke ingeniørtyper Danmark er ved at løbe tør for

Arbejdsmarkedet for ingeniører er overophedet. Alle landets beskæftigelsesregioner melder om flaskehalse på ingeniørarbejdsmarkedet – med Bornholm som eneste undtagelse. Det viser en opgørelse, som Ingeniørforeningen har foretaget.

Send straks flere ingeniører. Sådan lyder nødråbet fra syv ud af otte beskæftigelsesregioner ifølge en gennemgang af de nye tal for første halvår af 2016 på Arbejdsmarkedsbalancen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR.

Meldingen fra beskæftigelsesregionerne harmonerer med de seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse, som viser, at den generelle ledighed for ingeniører ligger på 2,2 procent. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ingeniørforeningen (IDA), som har foretaget opgørelsen.

Se jobudbuddet på Jobfinder.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, er da heller ikke overrasket over tallene.

»Der har efterhånden været mangel på højtuddannede med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer i lang tid. Og uagtet at det er positivt for mine medlemmer, så er det skidt nyt for dansk erhvervsliv. Vi risikerer, at det spænder ben for opsvinget og i værste fald sender vækst og arbejdspladser uden om Danmark,« siger han i en pressemeddelelse fra IDA.

Læs også: »Jeg kan godt være nervøs for min virksomhed, når ingeniørmanglen strammer til«

De klassiske ingeniørretninger som bygnings-, elektro- og maskiningeniører er der mangel på i de fleste regioner, ligesom IT- og energiingeniører også er i høj kurs flere steder. Bornholm er den eneste beskæftigelsesregion, hvor der ikke meldes om deciderede flaskehalse. Til gengæld viser Arbejdsmarkedsbalancen, at der også her er gode jobmuligheder for en lang række ingeniørspecialer samt for forskere og undervisere inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.

Sidste år viste en analyse fra teknologialliancen Engineer the Future, som IDA står bag, at dansk erhvervsliv vil mangle 13.500 ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025. Den manglende uddannelse er et problem, mener Morten Thiessen:

»Vi uddanner ganske enkelt for få. Derfor kan man undre sig over, at vi ligefrem har råd til at sende superstudenter ud af landet på fodfejl,« siger han med henvisning til den ingeniørstuderende Marius Youbi fra Cameroun, som blev udvist af Danmark i sidste uge, fordi han i perioder i 2013 og 2014 har arbejdet mere end de 15 tilladte timer om ugen ved siden af studiet.

Læs også: Direktør om ingeniørmangel: »Hvor er det fedt!«

Ledigheden blandt ingeniørdimittender, dvs. ingeniører med under et års anciennitet, er helt oppe på 28,9 procent ifølge de seneste ledighedstal fra Akademikernes A-kasse, og på den baggrund opfordrer AR-formanden virksomhederne til at lukke hullerne med nyuddannede.

»Når vi har mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt, så er det ærgerligt, at der er dimittender, som må gå ledige i et år eller længere, før de kommer i gang med deres karriere. Der er tale om unge, sultne ingeniører og naturvidenskabelige kandidater med den allernyeste viden, som både kan og vil bidrage. Samtidig skal de nyuddannede også blive bedre til at rejse ud af de store uddannelsesbyer og tage jobbene i SMV’erne ude omkring i landet,« siger Morten Thiessen.

Se hvilken ingeniørtyper, der mangler i din beskæftigelsesregion.

Klik på tabellen for bedre læsbarhed.

Illustration: A. Hartung