Se her, hvad du får ud af at skifte job

24. februar 2014 kl. 08:00
Det er ikke ligegyldigt, om du bevæger dig rundt i forskellige stillinger internt på din arbejdsplads eller flytter til en anden, hvis du vil gavne løn og karriere mest.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 24/02-2014

Der er mindst to vægtige grunde til at gå på jagt efter et nyt job. Hver gang du skifter stilling, scorer du nemlig som hovedregel en lønstigning og får ny erfaring med i pakken.

Med andre ord er det en god idé at overveje, om det ikke var på tide at rykke videre.

Klar til et karriereskift? Lad en jobagent på Jobfinder finde nye udfordringer for dig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningen dokumenterer tilmed, at effekten ved at skifte er højest for akademikere. Men tøv alligevel en kende.

Inden du sætter handling bag tankerne, er der god grund til at overveje, hvad du egentlig drømmer om. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan du griber jobskiftet an - afhængigt af om du vil være leder eller specialist.

Læs også: Specialisterne taber lønkapløbet til lederne

Det påpeger Anders Frederiksen, professor ved AU Herning, som blandt andet har forsket i, hvad jobskifte betyder for løn og karriereudvikling. Resultaterne er publiceret i denne forskningsartikel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drømmer du om at sætte skub i en lederkarriere, er du bedst tjent med i første omgang at afsøge de muligheder, der ligger på din nuværende arbejdsplads.

Skift på tværs er mest lukrativt

Lønmæssigt er der ikke den store forskel ved at fortsætte som menig på en ny arbejdsplads eller ved at få en intern forfremmelse. På langt sigt er det imidlertid den mest lukrative vej at gå, forklarer Anders Frederiksen:

»Et skift til et nyt sted giver kun lønstigningsbonus én gang, mens en forfremmelse rykker dig op i en liga med bedre lønudvikling,« siger han.

Det er i det hele taget sværere at tage skridtet fra ikke-leder til leder, hvis man søger et nyt sted hen, fordi man skal overbevise den nye organisation om sine lederevner:

»Det er nemmere at blive forfremmet et sted, hvor de kender dig – og du kender organisationen,« forklarer Anders Frederiksen.

En bred vifte af erfaringer fra forskellige arbejdspladser øger dog også chancen for en forfremmelse. På den anden side trækker det ned med alt for mange skift på tværs. Det fremmer ikke karrieremulighederne, at en ansøger har et cv med otte forskellige arbejdsgivere på otte år, pointerer Anders Frederiksen og fortsætter:

Din nuværende arbejdsgiver er måske villig til at belønne dig for at være en loyal og erfaren medarbejder, men hvis du efter 25 år skal flytte dig, kan andre ikke bruge din virksomhedsspecifikke viden – og så må du acceptere en lønnedgang.
-- Anders Frederiksen, professor, AU Herning

»Hvis man derimod har et cv, der viser, at man på otte år har bestredet otte forskellige funktioner i samme organisation, signalerer det en bred – og attraktiv – forretningsforståelse,« forklarer han.

Skift gør dig smidig og attraktiv

Vil du gerne fortsætte det faglige spor, gælder det om at skifte til en ny arbejdsplads med jævne mellemrum. Det gør dig smidig og attraktiv på arbejdsmarkedet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På en arbejdsplads videreuddanner man sig og får nogle generelle og nogle virksomhedsspecifikke kompetencer. Din nuværende arbejdsgiver er måske villig til at belønne dig for at være en loyal og erfaren medarbejder, men hvis du efter 25 år skal flytte dig, kan andre ikke bruge din virksomhedsspecifikke viden – og så må du acceptere en lønnedgang,« forklarer Anders Frederiksen.

Læs også: Hver tredje ingeniør over 40 forventer lønnedgang

Når alt kommer til alt, er det en god idé med hyppige jobskift, mener han:

»Dels er der den direkte løneffekt ved at skifte, dels forbedrer det dit erfaringsgrundlag og hæver dermed sandsynligheden for en forfremmelse,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning