Gå til hovedindhold

Sådan vender du tilbage til din gamle arbejdsplads

Var græsset alligevel ikke grønnere på den anden side? Her er en række råd til, hvordan du uden at tabe ansigt bedst ansøger om et job i en virksomhed, som du tidligere har været ansat i.

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 26/11-2014

Måske er dit nye job ikke helt, hvad du forventede. Måske er den stilling, som du var ude efter på din gamle arbejdsplads, pludselig blevet ledig. Der kan være mange grunde til, at man overvejer at vende tilbage til sin gamle arbejdsplads.

Lad Jobfinder finde din næste arbejdsgiver. Opret en jobagent.

Uanset hvad grunden er, kræver det en nøje planlagt strategi at gøre tilbagevendingen til en succes. Den britiske jobsøgningskonsulent David Smith giver i avisen The Guardian en række råd til, hvordan man kan forberede sig bedst.

Er det muligt at vende tilbage?

Hvis du sagde dit gamle job op ved at kalde chefen en idiot, er der måske ikke så gode chancer for at vende tilbage. Skete det derimod under mere fredelige omstændigheder, burde det være muligt.

Start med at tage fat i en gammel kollega, som du har tillid til, og forhør dig om, hvordan situationen er på arbejdspladsen, og få en fornemmelse af, om det er det rette tidspunkt at ansøge.

Det er dog vigtigt, at du overvejer grundigt, om du seriøst kan forpligte dig til jobbet endnu en gang. Hvis du efter en uge står i samme situation, som fik dig til at forlade arbejdspladsen i første omgang, og du siger op igen - så vil chefen nok ikke være særlig rundhåndet med anbefalinger af dig til nye arbejdsgivere.

Hvordan henvender du dig?

Du har nu besluttet at vende tilbage til de gamle græsgange. Og har du kun været væk et kort stykke tid, kan du uden de store foranstaltninger kontakte din ekschef og lade vedkommende vide, at det har været en fejl af dig at forlade virksomheden.

Men i stedet for bare at ringe chefen op uden varsel så send en e-mail. Det er mindre påtrængende og giver virksomheden tid til at overveje, hvad mulighederne er for din tilbagekomst.

Har du været væk i en længere periode, må du i gang med at researche. Tjek virksomhedens hjemmeside. Hvad sker der for tiden, og hvad har ændret sig i den tid, du har været væk? Er chefen overhovedet den samme? Igen kan det også her være en god idé at trække på dine gamle kolleger for lidt insiderviden.

Hvordan skal mit cv opdateres?

Eftersom du allerede har været ansat, ved de, hvad du lavede, hvordan du klarede dine opgaver, og hvorfor du besluttede at sige op. Derfor er der ingen grund til at blive for kreativ i dine beskrivelser af, hvad du bidrog med i virksomheden.

Fremhæv alligevel dine bedste resultater, men fokusér på, hvilke nye kompetencer du har tilegnet dig, efter at du forlod virksomheden. Sørg for at lade dem vide, hvorfor du nu er et endnu større aktiv for virksomheden, end du var før.

Da der kan være kommet en anden chef et sted i rækken, burde du også forberede dig på at svare på, hvorfor du forlod virksomheden sidst.

Hvad skal ansøgningen indeholde?

Her skal du ikke skyde genveje, fordi du mener, at virksomheden allerede kender dig. Sørg for først og fremmest at rette den og sende den til den rigtige, nuværende chef.

Skriv i en formel tone. Selvfølgelig kan du referere til din tidligere ansættelse på stedet og dine fortjenester dér. Men ligesom med dit cv bør du fokusere på, hvordan du nu er en endnu større gevinst for virksomheden.

I ansøgningen kan du tage forskud på at forklare, hvorfor du i sin tid forlod virksomheden, så længe du sørger for samtidig at gøre det helt klart, hvorfor du ønsker at komme tilbage. Lad være med at gå ud fra, at du som en selvfølge vil blive taget tilbage. Du skal stadig bevise dit værd.