Sådan undgår du at blive stemplet som overkvalificeret

Jobsøgere med masser af erfaring og ekspertise inden for fagrelevant arbejde oplever at blive valgt fra med frasen: ’Du er overkvalificeret.’ Her er et bud på, hvordan du kan overbevise din mulige arbejdsgiver.

Mange har været fanget i paradokset: De besidder al den arbejdserfaring og alle de evner, som arbejdsgiver søger - og alligevel lyder meldingen, at jobbet går til en yngre kandidat med mindre erfaring med begrundelsen: Du er overkvalificeret.

Frustrationen kan være stor, når man ser en mindre dygtig kandidat tage det job, man havde udset sig, men heldigvis er der råd at hente.

Er det længe siden, du sidst har kigget efter nyt job. Tjek Jobfinder.

En af de største britiske bloghjemmesider for jobsøgere, HR-folk og rekrutteringsansvarlige, Undercover Recruiter, giver flere bud på, hvordan ældre jobsøgende eller andre med masser af erfaring på CV’et kan overbevise en arbejdsgiver om, at der ikke er noget, der hedder at være overkvalificeret.

Her lister de en række tanker op, som den potentielle arbejdsgiver kan have i forhold til at dømme en kandidat ’for god til jobbet’. Læs, hvordan du kan overbevise din kommende virksomhed om, at de skal ansætte dig:

Arbejdsgiver tænker: Du begynder hurtigt at kede dig og siger op.

Sådan kan du prøve at overbevise din potentielle arbejdsgiver:

 • Understreg din sande entusiasme for den søgte stilling.

 • Opstil de krævede jobkvalifikationer sammen med dine kompetencer for at vise, at du uden ekstra, tidskrævende og omkostningsfuld jobtræning kan udfylde hullet, som virksomheden søger at fylde.

 • Hvis det er hensigtsmæssigt, kan du med henvisning til tidligere job påvise, at du ikke er en, som springer fra job til job.

 • En sidste mulighed kan være at presse din potentielle arbejdsgiver en smule. Spørg dem, om de foretrækker at ansætte en kandidat med gennemsnitlige evner i tre år eller en overkvalificeret superstjerne i et år?

Arbejdsgiver tænker: Du vil prøve at avancere til en højere position for hurtigt. Du vil blive en know it all-type og underminere din ansættende chefs autoritet.

Sådan kan du prøve at overbevise din potentielle arbejdsgiver:

 • Vær oprigtig og understreg, hvordan det søgte job stemmer overens med dine nuværende karriereambitioner; du ønsker ikke at klatre til tops ad karrierestigen, men vil hellere anvende dine evner og erfaring til at gøre, hvad du gør bedst og nyder mest.

 • Derudover kan det pågældende firma uden at miste produktivitet udnytte dine færdigheder og tidligere joberfaring, hvis de mangler en ferieafløser eller orlovsvikar.

Læs også: Her begår ingeniørerne fejl, når de skriver CV

Arbejdsgiver tænker: Du vil være fanget i vaner og arbejdsmetoder, som gør det sværere for dig at indtræde i et nyt job, hvor du skal lære nye ting.

Sådan kan du prøve at overbevise din potentielle arbejdsgiver:

 • Nævn bedrifter samt resultater, som du har opnået som nyansat i løbet af din karriere, og hvordan det er med til at motivere dig til at blive ved med at lære. Det er dokumentation for din evne til at være fleksibel og kan fremhæve din glæde ved at arbejde i hastigt skiftende arbejdsmiljøer.

Arbejdsgiver tænker: Andre ansatte vil føle sig forsmået.

Sådan kan du prøve at overbevise din potentielle arbejdsgiver:

 • Inkluder dine kompetencer inden for og erfaring med mentorlignende ordninger eller tidligere succesfuldt samarbejde.

Læs også: Ni ud af ti ingeniør-jobopslag: Nyuddannede? Ellers tak

Arbejdsgiver tænker: Du er ganske enkelt overkvalificeret.

Sådan kan du prøve at overbevise din potentielle arbejdsgiver:

 • Det kan være svært at overtale en arbejdsgiver med denne tankegang, men det bedste råd er at argumentere for det, du bringer til bordet:
 1. Logik - Det ansættende firma får mere for det samme beløb ved at vælge dig frem for en mindre kvalificeret kandidat.

 2. Erfaring – Du kan udføre de nødvendige arbejdsopgaver uden ekstra træning.

 3. Samarbejde – Dine kompetencer og erfaringer gør det muligt at indgå i teams og lære yngre (erfaringsfattigere) medarbejdere op.