Gå til hovedindhold

Sådan skaffer du kapital til din start-up virksomhed

Drømmer du om livet som selvstændig? Serieiværksætter Karsten Vandrup giver sine bedste råd til, hvordan du skaffer likvider til start-up-virksomheden via de såkaldte equity crowdfunding-sites

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 20/11-2013

Markedet for virksomhedsinvesteringer ændrer sig markant disse år. En ny fræk lillebror har sneget sig ind på scenen og udvidet mulighederne for iværksættere på jagt efter kapital. De såkaldte equity crowdfunding-sites, hvor investorer køber aktieandele i start-up, popper op på nettet og lokker med direkte kontakt til mulige partnere uden om de traditionelle investeringsfonde.

Men hvordan kommer man som iværksætter i gang med equity crowdfunding?

Jobfinder har spurgt tidligere leder i Nokia, akademiingeniør Karsten Vandrup, der har startet flere virksomheder og i øjeblikket samarbejder med equity crowdfunding-platformen FundedByMe om at finde mulige investorer til start-up-virksomheden Water Surveillance. Hans bedste råd lyder:

Vil du ikke gå glip af karrieremuligheder? Tjek Jobfinder

1. Invester tid i en gennemarbejdet forretningsplan. I modsætning til de traditionelle crowdfunding-sites, hvor investorer ikke køber sig ind i virksomheden, har equity crowdfunding-investorer forventninger om et fremtidigt økonomisk afkast og stiller derfor højere krav til konkurrence- og markedsanalyser. Du skal fremstå troværdig, og det kræver en profession forretningsplan.

2. Sørg for at få udarbejdet en fortrolighedserklæring, før du deler din forretningsplan med interesserede.

3. Præsentér dit projekt på en enkel og letforståelig måde. Få evt. produceret en video, der fortæller om produktet og markedet. Det kan blandt andet gøres som en kort simpel tegnefilm med speak. Det lyder dyrt, men der findes adskillige gode freelanceproducenter i udlandet, der er betydeligt billigere end de danske.

4. Husk, at det kan være svært tiltrække interesserede via equity crowdfunding. uden at du har en traditionel investeringsfond i ryggen. Det skaber en sikkerhed for investorerne og sender et seriøst signal. Gode projekter er gode både hos de traditionelle investorer og online. Det samme gælder desværre også for de mindre gode.

5. Push dit projekt via sociale medier og gennem de investormøder som arrangeres af de forskellige sites. Det er benhårdt arbejde, men du bliver ikke opdaget, medmindre du gør noget for det.

Læs også: Tør du hjælpe en iværksætter med din pension?

Ifølge Karsten Vandrup er der betydelige fordele ved eqity crowdfunding-sites.

»I modsætning til de traditionelle investeringsfonde, hvor dit projekt risikerer at blive vurderet af folk uden den mindste teknologiske indsigt, vil du på crowdfunding-sites ofte tiltrække opmærksomhed blandt fagfolk, der i forvejen kender produktområdet, og som måske endda kan hjælpe dig ind på nye markeder,« siger Karsten Vandrup.

Karsten Vandrups virksomhed Water Surveillance har været igennem en såkaldt ’preround’ på Fundedbyme. I preround-fasen kan mulige partnere give deres interesse til kende, og opnår projektet tilstrækkeligt mange interesserede, går det videre til investerinsgrunden ’open round’. Water Surveiilance går i open round i begyndelsen af december.

Equity crowdfunding-sites: www.fundedbyme.com,www.fundable.com, www.seedmatch.de