Sådan ser headhunteren på din lederuddannelse

25. september 2014 kl. 10:00
Har en lederuddannelse som f.eks. MBA ikke ført til væsentlige karrierehop, fortæller den historien om uforløste karriere­ambitioner – og den slags skræmmer kommende arbejdsgivere, lyder det fra headhunter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 25/09-2014

At kunne skrive MBA på cv’et er for mange det ultimative kvalitetsstempel. Det vidner om ambitioner, målrettethed og arbejdsiver. Men går karrieren i stå, så snart eksamensbeviset er i hus, kan MBA-stemplet virke direkte kontraproduktivt.

En MBA, der blot samler støv på cv’et, vil straks springe i øjnene på en headhunter, fortæller partner i rekrutteringsvirksomheden Selsøe Juncker ApS Helle Selsøe, som har over 20 års erfaring med at udvælge ledere og specialister til både danske og udenlandske virksomheder.

»MBA’en skal sættes i spil i karrieren, ellers er det tegn på en kandidat, der har højere ambitioner for sig selv, end vedkommende har potentiale til at nå. Dem har jeg mødt en del af, og min erfaring er, at det ofte er ganske svært at hjælpe dem videre i karrieren,« fortæller hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil du videre i karrieren? Tjek mulighederne på Jobfinder.

Vi har arbejdet med en del unge kandidater, der betragter MBA’en som en adgangsbillet til en lederkarriere. Men sådan forholder det sig sjældent.
-- Anne Mette Juncker, partner i rekrutteringsfirmaet Selsøe og Juncker.

Headhunter Christina Just, der har speciale inden for rekruttering af ingeniører, er enig i, at MBA’en i visse tilfælde kan sende et misvisende signal på cv’et. Det gælder blandt andet, hvis man med en MBA i bagagen lægger billet ind på et ikke-lederjob. Virksomheder, der søger en specialist, vil med stor sandsynlighed gå uden om kandidater med en MBA, vurderer hun.

»Støder jeg på en kandidat til en specialiststilling, der har taget en MBA, vil jeg altid spørge ind til det. Det virker pudsigt at ville gå specia­listvejen, hvis man har brugt tid på en lederuddannelse,« forklarer Christina Just, direktør i Capax Recruitment, som er et datterselskab i Mediehuset Ingeniøren.

Læs også: Blåstempling viser vej i broget marked

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun opfordrer til at tænke sig godt om, inden man tilmelder sig MBA-uddannelsen. Er ledervejen et reelt ønske, og er der karrieremuligheder i sigte, der kan bringe én videre ad ledersporet? Hvis ikke, bør man ikke bruge tid på en lederuddannelse, for så risikerer MBA’en at spænde ben for det videre karriereforløb.

Lederuddannelsen bør tages på et tidspunkt i karrieren, hvor man har en god fornemmelse af egne muligheder og ambitioner, forklarer Anne Mette Juncker fra Selsøe Juncker. Det bedste tidspunkt er efter et par års ledererfaring, og efter at man har gjort sig grundige overvejelser om, hvordan MBA-uddannelsen kan bruges i fremtiden.

Flere studerende betaler hele eller dele af deres MBA-uddannelse selv i håb om at komme i betragtning til en lederpost. Men den model kan ende med at være både dyr og nyttesløs.

»Vi har arbejdet med en del unge kandidater, der betragter MBA’en som en adgangsbillet til en lederkarriere. Men sådan forholder det sig sjældent. Vi skal se konkrete beviser på lederpotentiale, før vi indstiller nogen til en lederpost,« forklarer Anne Mette Juncker.

MBA’en er i hendes optik en udmærket værktøjskasse, men som headhunter er hun primært interesseret i at se på, hvordan kandidaten har formået at anvende redskaberne. MBA’en er i sig selv ikke en garanti for, at lederpotentialet er til stede.

»Du kan have taget nok så mange lederuddannelser og stadig ikke være en god leder. Omvendt findes der masser af sublime ledere, der aldrig har taget en lederuddannelse. De har bare den rigtige personlighed,« fastslår Anne Mette Juncker.

MBA-markedet er en jungle

Alle tre konsulenter er dog enige om, at ledere, der kan dokumentere konkrete ledelsesresultater og har en MBA på cv’et, står stærkere end ledere, der ingen lederuddannelse har. Og særligt ledere, der har valgt en MBA fra en af de anerkendte MBA-skoler, har stærke kort på hånden, vurderer Christina Just.

»Det kan være en jungle at finde den rette MBA – også for os headhuntere. Jeg tillægger en MBA-uddannelse fra en af de anerkendte skoler som Henley Business School eller CBS mere værdi end en MBA fra mere ukendte skoler,« siger Christina Just.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gælder det rekruttering til internationale lederstillinger, er en MBA fra et internationalt universitet at foretrække. Christina Just opfordrer til at holde øje med de internationale MBA ranking-lister, der blandt andet udarbejdes af Financial Times og The Economist. Et eksamensbevis fra prestigeskoler som franske Insead eller engelske London School of Economics vidner om en kandidat med høje ambitioner og godt internationalt netværk. Omvendt kan en dansk MBA være værdifuld med hensyn til at få et stærkt dansk netværk, understreger hun.

»Det handler om at gennemtænke grundigt, hvad man vil med sin MBA. Og gerne lægge en plan for, hvordan man har tænkt sig at indfri sine ambitioner,« fastslår Christina Just.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning