Gå til hovedindhold

Sådan gør du dig godt bemærket første dag på jobbet

Lad være med at bruse frem og tro, at du skal vende hele virksomheden på hovedet, når du begynder i et nyt job. Tre ledere giver her deres gode råd til, hvordan du giver et godt indtryk af dig selv første dag på jobbet.

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 23/10-2013

Det har vendt sig i din mave i flere uger. Spænding. En ny arbejdsplads og en ny hverdag starter, når du møder på kontoret eller byggepladsen for første gang. Det er nu, du skal vise, hvad du dur til. Læs her, hvordan tre ingeniørchefer synes, du skal gøre dig bemærket – og hvordan du ikke skal gøre dig bemærket.

Efter fem års studier, gruppearbejde og eksamensprojekter kan sommerfuglene godt kilde lidt i maven, når du skal møde første dag ude i den virkelige verden. Men du kan dine ting, ellers var du ikke blevet udvalgt til dette job. Derfor skal du også vise dine kompetencer frem og bruge din faglighed. Det er trods alt derfor, du er der.

Søger du nyt job? Se opslagene på Jobfinder her.

Glem janteloven

Find den rette balance mellem ydmyghed og stolthed. Selvfølgelig skal du ikke stå med hatten i hånden i et hjørne, fordi du ikke vil føre dig for meget frem, men du skal heller ikke bruse frem og tro, at du skal vende hele virksomheden på hovedet. Tag imod udfordringerne og slå på de bolde, der ryger din vej, som CEO i Expanite Thomas Sandholdt udtrykker det.

Janteloven hersker jo desværre, men det dur ikke som ung, nyuddannet ingeniør. Du kan ikke køre afsted med håndbremsen halvt trukket. Det har faktisk nærmest den modsatte effekt, siger Michael C. Hjort, der er Managing Director, Global hos National Oilwell Varco, (NOV Flexibles).

I stedet for opfordrer han til, at du som ny i butikken viser stort engagement og gåpåmod, uanset hvilke opgaver du bliver sat i gang med. Det at bidrage til virksomhedens værdiskabelse er faktisk grundlaget for at fastholde dit nye job.

Du er nu på en professionel arbejdsplads, og det kan godt tage noget tid at vænne sig til. Især hvis du ikke har den store erfaring fra tidligere job. Derfor mener Thomas Sandholdt, at du skal udvise en vis ydmyghed og respekt for, at der altså stadig er meget, du skal lære, selv om du er nyuddannet. Det er derfor godt, hvis du har haft et arbejde før eller under studietiden, mener Thomas Sandholdt.

Lær noget nyt hele tiden

Michael C. Hjorth fra NOV lægger også stor vægt på, at man bliver ved med at efteruddanne sig, selv om man har gode kompetencer fra sin uddannelse. Det betyder ikke, at du skal på kursus hele tiden. Du skal tage imod en masse forskellige arbejdsopgaver og hele tiden lære noget nyt, siger han.

Hos GEO gør de meget ud af, at nye medarbejdere producerer allerede første arbejdsdag, så de kan vise deres faglighed og kompetencer, fortæller afdelingsleder Helle Gaarn.

Husk på, at de har valgt dig, men at du også har valgt dem. Virksomheden regner med at se stort engagement fra din side. Du skal brænde for de fælles projekter og forstå virksomhedens værdier. Dermed ikke sagt, at du ikke kan bidrage med noget. Det skal du. Virksomhederne er dybt afhængige af, at du kommer med ungdommelig energi, nye perspektiver og frisk viden om det, der rører sig uden for kontorets eller byggepladsens fire vægge.

Vær dig selv

Det er vigtigt, at du er dig selv. Alle er forskellige, og det er kun godt. Hos GEO lægger de stor vægt på forskelligheden:
»Vi ved, at vi når de bedste resultater, når folk er forskellige og kan bidrage med forskellige vinkler og perspektiver. Derfor skal du trygt være dig selv,« siger Helle Gaarn.

Som en del af en professionel arbejdsplads er der selvfølgelig nogle helt basale ting, du skal have styr på som for eksempel at komme til tiden. Men noget, mange måske glemmer i farten, er, at respekt ikke kun handler om at komme til tiden. Det handler også om at vise virksomheden respekt ved at forstå, hvad det hele handler om. Thomas Sandholdt har måttet tage nyansatte til side efter første uge og give dem et wake up call.

»De brokkede sig over deres arbejdsopgaver og havde en meget rigid holdning til arbejdet. Til gengæld har jeg aldrig oplevet, at opsangen ikke blev taget til efterretning,« fortæller han.

Læs også: Fedt at se sine ideer blive til virkelighed