Gå til hovedindhold

Så kom beviset: Museskader giver smerter

Forskere fra Aalborg Universitet dokumenterer, at computerbrugere, der fortæller om smerter, virkelig har ondt. Men der er lang vej til anerkendelse som arbejdsskade, mener forsker.

Det er ikke indbildning, når computerbrugere efter mange timer med mus og tastatur klager over smerter i underarm, nakke og skulder. Det dokumenterer en undersøgelse, som forskere ved Aalborg Universitet (AAU) har gennemført.

De danske forskere råder som de eneste i verden over avanceret teknologi, som gør dem i stand til at måle smerter. De har således kunnet påvise, at de personer, der fortæller, at de har smerter, faktisk har ondt. Det skriver arbejdsmiljø.dk.

Vil du videre i karrieren? Se mulighederne på Jobfinder.

Lars Arendt-Nielsen, professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på AAU, er en af projektlederne på undersøgelsen. Han forklarer, at forskerne er delt i to lejre i forhold til, om computerarbejde kan give museskader, og om smerterne rent faktisk eksisterer. Det sidste er nu bekræftet, og det giver oprejsning til dem, der har ondt, mener han:

»Vores undersøgelse slår fast, at smerterne er der og ikke kan ses som noget psykisk, som der ellers har været tendens til,« siger han til arbejdsmiljøviden.dk.

Fænomenet har været kendt de seneste cirka 20 år, men forskerne kan ikke se nogen fysiologiske ændringer hos computerbrugere, der klager over smerter, og derfor kan lægerne ikke stille en diagnose. Det gør det svært at få smerten anerkendt, siger Lars Arendt-Nielsen.

Allerede i 1997 skrev Ingeniøren, at arbejdet med tastatur og mus kunne give smerter på niveau med dem, syersker lider af.

Dengang viste en undersøgelse foretaget i det nu nedlagte Aarhus Amt, at nakkesmerter optræder op til tre gange så hyppigt blandt de medarbejdere, der arbejder mere end fire timer om dagen med musen i forhold til dem, der arbejder mindre end fire timer.

Sådan forhindrer du en øm computerskulder.

I 2008 fremgik det af Ingeniøren, at 4 ud af 10 danskere døjer med musesmerter, og næsten hver anden har døjet med smerterne i et år eller mere.

Selv om den aktuelle undersøgelse dokumenterer, at computerbrugere virkelig har ondt, kan den ikke påvise, at smerterne skyldes arbejdet foran computeren. Lars Arendt-Nielsen vurderer derfor ifølge arbejdsmiljøviden.dk, at det vil vare længe, inden f.eks. forsikringsselskaber vil anerkende museskader som en arbejdsskade.

»Vores undersøgelse er et skridt på vejen, men der skal mange flere undersøgelser til. Så længe der ikke kan stilles en rigtig diagnose, er det svært.«

Musearm er ikke en erhvervsskade.

Undersøgelsen, 'Manifestationer, årsagsmekanismer samt progression af smerter i bevægeapparatet hos computerbrugere', bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 804 kontoransatte HK’ere og efterfølgende smertemålinger hos 52, der arbejder ved computeren mere end 20 timer om ugen, og som har haft smerter i længere tid.