Nye ingeniører kan begynde her: 37.300 kroner om måneden

25. november 2013 kl. 08:00
Sig ja til et job, selv om lønnen ikke følger IDAs anbefaling – men skift til et andet, når du kan, lyder IDAs råd til nyuddannede ingeniører.
Artiklen er ældre end 30 dage

37.300 kroner om måneden er det udspil, civilingeniører fra den kommende årgang 2014 skal have med til mødet, når de forhandler løn med deres første ’rigtige’ arbejdsgiver. For diplomingeniørerne lyder udspillet på 35.500 kroner.

Det fremgår af IDAs såkaldt vejledende minimalløn for privat og offentligt ansatte ingeniører, som offentliggøres sammen med IDAs lønstatistik 2013.

På udkig efter et spændende job? Se mulighederne på Jobfinder.

Jørgen Stamhus, lektor og ekspert i løndannelse på Aalborg Universitet, mener, at der kan ligge en fare i at fastlægge en minimalløn – ikke mindst i disse tider med høj dimittendledighed. Han mener, det er bedre at justere lønnen lokalt på arbejdspladsen, når den nyuddannede har været ansat et års tid:

»Man skal være varsom med at opjustere en minimallønssats i disse krisetider.«
-- Jørgen Stamhus, lektor og ekspert i løndannelse, Aalborg Universitet

»Det giver folk et problem, hvis de bliver ansat til en lavere løn, fordi de får en fornemmelse af at være lavtlønnede. Det er med til at forringe den gode oplevelse af at have et job til en god løn. Derfor skal man være varsom med at opjustere en minimallønssats i disse krisetider,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Laveste lønstigning for ingeniører siden 1993

Finn R. Larsen, formand for Ansattes Råd i IDA, påpeger, at IDAs anbefalede minimalløn tager udgangspunkt i den gennemsnitlige begyndelsesløn blandt ingeniørerne fra den foregående årgang – tillagt den forventede prisudvikling, i år 1,5 procent:

»Det er vigtigt at holde fast i, at det ikke er et niveau, som er pustet op af IDA. Det er en reel afspejling af det, der ligger tilbage i tid, plus en lønfremskrivning,« siger han.

Han er enig med Jørgen Stamhus i, at det kan føre til skuffelse blandt nogle, fordi en anbefaling, der bygger på et gennemsnit, nødvendigvis vil medføre, at nogle ligger under og andre ligger over:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derfor anbefaler vi også vores medlemmer, at de tager et job, selv om lønnen ikke lever op til minimallønnen. Så kan de altid skifte det ud senere, hvis de er utilfredse med lønnen,« råder Finn R. Larsen.

Ingeniørdimittender hurtigere i job end andre akademikere

Han henviser desuden til, at de nyuddannede ingeniører trods en tårnhøj dimittendledighed på 29,8 procent har gode jobchancer. Et år efter uddannelsen er deres ledighed faldet til 8,9 procent, og to år efter dimissionen er den nede på 2,2 procent. Lidt lavere end den samlede ingeniørledighed på 2,7 procent (september 2013).

IDAs lønstatistik
IDAs lønstatistik 2013 er baseret på svar fra 16.352 medlemmer, som medio september 2013 var registreret som erhvervsaktive og privatansatte. Besvarelserne udgør 40,3 pct. af de privatansatte medlemmer.

Til sammenligning kæmper 7 procent af magistrene og 3,9 procent af djøf’erne stadig med arbejdsløshed to år efter deres dimission, forklarer Finn R. Larsen:

»Som ingeniører har de et fortrin i forhold til magistre og djøf’ere, som er udsat for en langt voldsommere dimittendledighed,« siger Finn R. Larsen.

Læs også: Laveste ingeniørledighed siden krisens begyndelse

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning