Natur på kontoret øger medarbejdernes trivsel

Grønt er ikke bare godt for øjnene, men også for medarbejdernes velbefindende på kontoret. Faktisk kan sollys og grønne planter øge trivslen med 13 procent, viser en stor europæisk undersøgelse.

Naturlige elementer i arbejdsmiljøet såsom planter og vinduer med udsigt til naturen kan højne trivslen på arbejdspladsen med 13 procent, viser et nyt studie foretaget blandt 3.600 kontoransatte i både private og offentlige virksomheder.

Det er professor og organisationspsykolog Cary Cooper fra Lancaster University, som står bag den store undersøgelse, der er baseret på svar fra kontoransatte i Danmark, Sverige, Tyskland, Holland, Spanien, Frankrig, Storbritannien og de Forenede Arabiske Emirater.

De har svaret på spørgsmål om deres arbejdsmiljø og betydningen af forskellige faktorer som lys, plads, ro og omgivelser med naturlige elementer. Ikke alene blev resultatet, at de ansatte befinder sig bedre med adgang til sollys, men også, at det samtidig øger deres produktivitet med otte procent.

Lad Jobfinder finde din næste arbejdsgiver. Opret en jobagent.

42 procent af de kontoransatte i Europa siger ifølge undersøgelsen, at de ikke har adgang til naturligt lys på arbejdspladsen, og 55 procent har ingen grønne planter. Hele 15 procent af kontormedarbejderne i Spanien har slet ingen vinduer, og det er samtidig den gruppe, som oplever mest stress.

Professor Cary Cooper er ifølge en pressemeddelelse ikke i tvivl om, hvad konklusionen på undersøgelsen må være:

»Rapporten viser tydeligt, hvilken forbindelse der er mellem arbejdsmiljø og produktivitet. At føle sig forbundet med naturen og den omgivende verden har stor betydning for den moderne medarbejder,« siger han.

Grønne blade betyder mest for danskerne

I de undersøgte lande er 63 procent af arbejdsstyrken beskæftiget i byer. I gennemsnit bruger de 34 timer om ugen på arbejdspladsen, og deres interaktion med naturen bliver stadig mere begrænset.

Til trods for, at byliv er det mest dominerende træk, fastslår undersøgelsen, at de ansatte er præget af en iboende tiltrækning mod naturen.

Undersøgelsen er bestilt af designvirksomheden Interface. Mandy Leeming, der er design- og udviklingschef hos Interface, mener, at naturens positive indvirkning på sundhed, ydeevne og koncentration bør smitte af på kontorindretningen:

»Det er vigtigt, at vi arbejder med de forhold, som vi underbevidst reagerer på, for eksempel farver og teksturer, og sørger for at fortolke dem på en hensigtsmæssig måde for at kunne medvirke til at forbedre den enkelte medarbejders trivsel,« siger hun i en pressemeddelelse.

Interface har på baggrund af undersøgelsens resultater sammenfattet en top 5-liste over ønsker til arkitekten. Den er baseret på spørgsmålet: 'Hvad ville du bede arkitekten om at gøre ved dit kontor?':

  • Naturligt lys
  • Roligt arbejdsmiljø
  • Udsigt til havet
  • Grønne planter
  • Klare farver

På top 5-listens tredjeplads vil danske kontorfolk helst have grønne planter. Svenskernes tredjeplads går derimod til ønsket om eget kontor frem for at sidde sammen med andre i et åbent fælleskontor.

I alle otte undersøgte lande er kontorfolkene dog enige, når det gælder de to topprioriteter. Førstepladsen går til naturligt lys, og andenpladsen er et ønske om en rolig arbejdsplads.