Gå til hovedindhold

Mangel på ingeniører kan ikke opvejes af udenlandsk arbejdskraft

Ny prognose viser, at Danmark i 2025 kommer til at mangle knap 10.000 ingeniører. Selvom virksomhederne i stigende grad forsøger at rekruttere fra udlandet, vil det ikke kunne lukke hullet, mener IDA og DI

Kampen om ingeniørerne intensiveres de kommende 10 år. Allerede nu har mange danske virksomheder store problemer med at skaffe den nødvendige ingeniørarbejdskraft og fremskrivninger viser, at udviklingen går den helt forkerte vej. En ny prognose foretaget af IDA og DI for Engineer the future slår fast, at der i 2025 vil komme til at mangle næsten 10.000 ingeniører og lidt over 4.000 naturvidenskabelige kandidater. En udvikling, som ærgrer Frida Frost, formand i IDA:

Er du jagt efter nye jobmuligheder? Tjek Jobfinder

»Vi har et massivt problem. Selv om det globale arbejdsmarked betyder, at flere udenlandske ingeniører vil finde vej til Danmark i fremtiden, vil det ikke være tilstrækkeligt til at opfylde danske virksomheders behov,« understreger hun.

Hun kalder prognosen et konservativt skøn, der meget vel kan vise sig at ligge i underkanten af det egentlige behov og peger på, at ingeniørkompetencer i stigende grad bliver efterspurgt i ‘nye’ brancher som f.eks. inden for finans- og sundhed.

Også hos DI vækker prognosen bekymring. Underdirektør Charlotte Rønhof peger på, at den stigende globalisering af ingeniørarbejdsmarkedet øger konkurrencen om ingeniørarbejdskraften.

»Manglen på ingeniører er ikke et dansk fænomen. Også i mange andre lande kæmper de med at skaffe nok ingeniører, så selvom vi skal gøre alt, hvad vi kan for at tiltrække udlændinge, skal vi ikke tro, at vi bare kan lukke hullet med udenlandske ingeniører,« påpeger hun.

Alarmerende lav ledighed

En netop offentliggjort analyse fra IDA viser, at fem ud af otte ingeniørfaglige retninger har en ledighed under to procent, hvilke betyder at flere brancher allerede nu oplever flaskehalse. Forværres udviklingen, kan det på sigt få afgørende betydning for, hvor virksomheder vælger at placere deres udviklings- og forskningsaktiviteter.

»I dag er det ikke kun lønomkostninger, men i stigende grad adgangen til talent, der spiller ind i virksomhedens valg af beliggenhed. Ingeniørmanglen kan betyde tab af arbejdspladser også inden for de tilknyttede faglige job i industrien,« fastslår Frida Frost.

Udviklingen kan ifølge formanden i sidste ende betyde, at de faglige tekniske miljøer i Danmark bliver så små, at det skader dansk konkurrenceevne og gør det sværere at tiltrække udenlandske ingeniører.

Danske virksomheders ansvar

Med Engineer the future-initiativet håber IDA og DI at få løftet flere unges interesse for det naturfaglige og på sigt få dem til at vælge en ingeniøruddannelse. Men det kræver ifølge Charlotte Rønhof et øget politisk fokus på fødekæden hele vejen fra folkeskole til erhvervsliv.

»Der er behov for øremærkede investeringer i efteruddannelse af natur- og teknikfagslærere, så vi kan få flere faglige ildsjæle ud i folkeskolerne,« siger hun og henviser til den seneste OECD-analyse, hvor danske elever måtte nøjes med en middelkarakter i forhold til deres naturvidenskabelige evner.

Har danske virksomheder ikke også et ansvar for at vække de unges interesse for naturfag gennem øget samarbejde med folkeskolerne?

»Jo og flere virksomheder prøver også. Men det er rigtigt, vi har ikke fået knækket den nød at få skabt et koordineret samarbejde, så virksomhederne ikke skal løfte opgaven enkeltvis,« siger Charlotte Rønhof

I 2011 viste en IDA-prognose, at der ville komme til at mangle 30.000 ingeniører, naturvidenskabeligt og teknisk uddannede i 2020. Selv om tallene er blevet væsentlig reduceret i den nye prognose, får det ikke Frida Frost til at klappe i hænderne.

»Vi har haft en økonomisk krise, som har betydet, at behovet for ingeniører blev mindre, end vi troede dengang. I samme periode har vi haft øget optag på uddannelserne, men den nye prognose viser, at vi i den grad stadig har et problem,« fastslår hun.

Efterspørgselsprognosen bygger på Finansministeriets langsigtede prognose for dansk økonomi.

Engineer the future er en alliance af organisationer, virksomheder og uddannelsessteder med Ingeniøren som mediepartner. ETF skal synliggøre den værdi, teknologi skaber for Danmark. Artiklen er sponsoreret af ETF. Læs andre artikler om danske ingeniører og teknologieksperter på www.ing.dk/etf