It-firmaer vil flytte til udlandet: Vi kan ikke få nok tunge it-specialister i Danmark

10. september 2015 kl. 06:28
Der er alvorlig mangel på tunge it-udviklere til bl.a. Microsofts .Net framework og open source-programmeringssproget PHP. Halvdelen af de globale it-virksomheder i Danmark vil flytte investeringer og job ud af landet, viser nye tal.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et nej tak til ordrer og outsourcing af it-opgaver til udlandet med efterfølgende tab af dansk vækst. Det er konsekvensen af manglen på it-specialister i Danmark.

Det dystre billede omkring rekrutteringen fremgår af ny undersøgelse fra AmCham Denmark. Her svarer hver anden internationale virksomhed ud af 96 adspurgte her til lands, at de overvejer at flytte aktiviteter eller stillinger til udlandet.

Organisationen IT-Branchen bekræfter billedet:

»Sidste år måtte en tredjedel af vores medlemmer opgive at besætte en it-stilling, fordi de ikke kunne finde de rigtige profiler,« lyder det fra direktør Birgitte Hass, brancheorganisationen IT-Branchen, der følger udviklingen tæt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

It-virksomheder peger på, at der især er mangel på tunge it-specialister - blandt andet udviklere til .Net, PHP, HTML5 og CSS samt SAP-konsulenter og it-arkitekter. I AmChams undersøgelse fremhæves også skatteniveauet og Danmarks evne til at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft som en udfordring.

»Det betyder, at virksomheder ikke får den vækst, de kunne have fået, og at vi ikke kommer lige så hurtigt frem, som vi kunne,« siger hun.

Ifølge Danmarks Statistik havde næsten halvdelen af de virksomheder, der sidste år forsøgte at rekruttere it-specialister, problemer med at finde de rette profiler. Tendensen bakkes op af Dansk Industri, der anslår, at branchen mangler op mod 3.000 nye medarbejdere med forskellige it-kompetencer.

Udvikling forværres af et fald i optaget på danske it-uddannelser, som ifølge Uddannelses og Forskningsministeriet udgør næsten 20 procent i forhold til sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er mangel på it-specialister, og vi ser en tilbagegang i uddannelserne. Både i erhvervet og i det offentlige er der et kæmpe behov for digitalisering og automatisering af processer, og derfor mangler vi akut de rigtige it-kompentencer, der kan forstå sammenhænge og sætte sig ind i dem,« siger Birgitte Hass.

Efterspørgslen på forskellige kompetencer sætter yderligere krav til spændvidden hos de jobsøgende. Mange ansøgere i forventes i dag at være godt klædt på til både kommunikation og marketing.

»Det er opfattelsen, at danske ingeniører er blandt de bedste i verden«

En af de internationale virksomheder, der har oplevet manglen på danske it-specialister og -ingeniører, er Huawei. I løbet af de få år, den kinesiske it-virksomhed har været i Danmark, har manglen på danske ansøgere været mærkbar.

»Det er opfattelsen, at danske ingeniører er blandt de bedste i verden. Det er også min egen kinesiske chefs opfattelse. Men spørgsmålet lige nu er, om der er nok af dem,« lyder det fra Jacob de la Cour, der er Huaweis Deputy General Manager i Danmark.

Blot få danske ingeniør- og it-profiler søgte jobopslagene i forbindelse med Huaweis første bølge af rekruttering herhjemme. Og det er ikke en tendens, der tegner til at vende:

»Udviklingen går simpelthen så hastigt, og folk vil have den næste generation af alt. Derfor er der et kritisk behov for et stort antal medarbejdere, der kan løse de teknologiske problemstillinger. Når næste store bølge kommer, er jeg bange for, at vi ikke kan stille op med de nødvendige profiler herhjemme,« lyder det fra Jacob de la Cour.

I organisationen IT-branchen mener Birgitte Hass, at erhvervet, set i lyset af seneste års uddannelsesfald og den akutte mangel, ikke har været skarpe nok til reklamere for de oplagte it-studieretninger.

»Vi står med en mulighed, som vi ikke må lade gå forbi. Danmark er et digitalt samfund med et højt uddannelsesniveau og god sans for teamwork. Begavet automatisering er altafgørende for vores fremtid, og vi er nødt til at tilpasse os udviklingen,« siger Birgitte Hass.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning