Internationale projektledere får nye jagtmarker

23. maj 2013 kl. 16:01
Fremtidens internationale projektledere skal være klar på nye destinationer som f.eks. i Afrika og Grønland lød budskabet på dagens konference om international projektledelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Østeuropa, USA, Kina, Indien og nu også Grønland og Afrika. Internationale projektledere bevæger sig i disse år længere og længere væk fra de traditionelle markeder i jagten på morgendagens store projekter.

Mens fokus de seneste ti år har været på blandt andet Kina og Indien, har flere og flere virksomheder inden for de senere år fået øje på mulighederne i nye regioner som f.eks. Grønland og Afrika. Det blev slået fast på dagens konference om international projektledelse, Managing Projects Across Boundaries, der blev afholdt i dag på i IDAs mødecenter på Kalvebod Brygge. Den bød blandt andet på indlæg af én de fremmeste pionérer i Afrika, Christian Fredberg fra Kosan Crisplant, der leverer udstyr til gasindustrien.

»Der er et vildt potentiale i Afrika - særligt på energiområdet. Vi har i mange år opereret i Nordafrika, men har de senere år fået øje på de voksende muligheder syd for Sahara, hvor der er et voldsomt ressourcespild, hvad energi angår. Det er et godt udgangspunkt for os, og vi har nu udvalgt 25 lande, vi satser på,« fortalte Christian Fredberg på konferencen, der blev arrangeret af Ingeniøren og Projekt:netværket, som er et nyt initiativ bestående af erfarne projektledere og projektchefer fra førende danske virksomheder.

Søger du nye udfordringer som projektleder? Se job på Jobfinder

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i Grønland er der ved at komme skub i en lang række projekter med meget store potentialer. Det gælder blandt andet inden for mineindustrien og i jagten på mineraler, der tiltrækker interessenter fra hele verden, som f.eks. det australske mineselskab Greenland Minerals and Energy, der gennem de seneste syv år har undersøgt den grønlandske undergrund for sjældne jordarter og uran i forbindelse med det store Kvanefjeld-projekt.

»Der er tale om den femtestørste uranforekomst i verden. Vi taler altså om et enormt projekt, der kræver projektledere, som forstår at tackle ikke bare de tekniske risici, men også de såkaldte bløde risici som f.eks. at kunne håndtere lokalbefolkningens reaktion på projektet. Det forudsætter ekstremt gode kommunikations- og samarbejdsevner,« siger Shaun Bunn, administrerende direktør for Greenland Minerals and Energy, som fortalte om Kvanefjeld-projektet på dagens konference.

»Der er et vildt potentiale i Afrika - særligt på energiområdet, konstaterede Christian Fredberg, leder af forretningsudvikling fra Kosan Crisplant på dagens konference om international projektledelse. Illustration: Tom Ingvardsen.

At morgendagens projekter er at finde på nye markeder er et faktum, som burde få langt flere danske virksomheder til søge nye græsgange, opfordrede Susanne Hyldelund fra Udenrigsministeriet i sin åbningstale. Forudsætningerne for internationale projekter i nye regioner er i et vist omfang allerede til stede. Nu handler det om at gribe mulighederne:

»Mange af de afrikanske lande, som Danmark samarbejder med omkring bistand, er også de lande med mest vækst i Afrika. Det giver gode muligheder for at få skabt kontakter mellem danske virksomheder og afrikanske samarbejdspartnere,« påpegede hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Vil du være projektleder? Læs her om du er typen

Ud over projekter fra Afrika og Grønland bød dagen på indlæg fra Maersk Drilling, der fortalte om boreoperationer i Nordsøen og Det Kaspiske Hav, samt oplæg om Novo Nordisks fabriksprojekter i Brasilien. Fælles for oplægsholderne på dagens konference var budskabet om, at kravene til internationale projektlederne stiger voldsomt i disse år. Udfordringerne bliver større, i takt med at projekterne vokser og skal eksekveres i stadigt flere lande.

»Men uanset om du sælger flaskegas i Afrika eller er på jagt efter uran i Grønland, er det stadig de klassiske projektdiscipliner, du skal kunne håndtere. Risikovurdering, kulturelle forskelle og politiske magtspil både internt og eksternt er stadig key issues for den internationale projektleder,« konstaterede Finn Djurslev, programleder i NNE Pharmaplan og aktiv i Projekt:netværket.

Læs også: Sådan bliver du fremtidens projektleder

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning