International networker: »When in Rome, do as the Romans do«

Som Vice President i den internationale ingeniørvirksomhed ICC netværker Anders Hummer dagligt på tværs af landegrænser. Oprigtighed, teknologi og rejser er blandt hovedingredienserne - og en indre pumpe.

‘Kan du høre mig, og kan du se mig,’ spørger jeg.

I en tidsalder, hvor man kan klare både de mest basale og de mere krævende opgaver med avanceret teknologi, er Anders Hummer nemlig dukket op på computerskærmen over en Skype-forbindelse.

»Klart og tydeligt,« svarer han.

Anders Hummer har selv foreslået, at vi foretager interviewet via Skype, så vi kan se hinanden, mens vi snakker.

Tid til nye udfordringer? Tjek Jobfinder

Vi skal tale om networking på tværs af landegrænser, og netop her er Anders Hummer og Skype nemlig en kombination, der går hånd i hånd.

Som bosiddende i Schweiz, hvor han besidder posten som Vice President i det internationale ingeniørhus ICC, der har hovedsæde i St. Louis, USA, snakker han med kunder og kolleger over hele verden hver dag, og for at gøre samtalen så personlig og nærværende som mulig, foretrækker han at have et billede på.

»Der er mange flere signaler og impulser, når man ser på et ansigt, som vi ikke ville opfange, hvis vi kun brugte stemmen,« siger han.

Rejser er nødvendige

I ICC benytter de sig af flere forskellige online platforme, når de holder møder eller udveksler dokumenter, ligesom Anders Hummer kommunikerer via flere forskellige apps. Viber, WhatsApp, WebEx og Skype bliver benyttet alt afhængigt af hvad personen, han kommunikerer med, foretrækker.

Læs også: Netværk: Sådan får du succes

Netop teknologien har gjort det lettere at kommunikere på tværs af lande og kontinenter, men Anders Hummer er meget bevidst om, at han ikke kan sidde foran computeren i Schweiz hele tiden. Han har omkring 80 rejsedage på et år.

»Jeg bruger rigtig meget teknologi, men man kan simpelthen ikke netværke uden at rejse,« siger han.

Og faktisk forstærker de to ting hinanden, mener Anders Hummer. Hans rejsedage er meget effektive, da han næsten altid arrangerer et Skype-møde med en kunde, inden han sætter sig på et fly. Det gør det fysiske møde skarpt og fokuseret, fordi han og kunden allerede har opbygget en relation, og virtuelt har siddet over for hinanden før.

‘Face reality’

Networking handler meget om ærlighed og oprigtighed for Anders Hummer. ‘Face reality & enjoy life’ står der under hans Skype-handle, og den mentalitet smitter også af på hans måde at netværke på.

Det vigtigste for ham er nemlig i bund og grund at møde og omfavne verden, mens han forbliver tro mod sin egen personlighed, og ikke opbygger falske facader. Han er meget bevidst om ikke at ændre sig afhængigt af hvilken situation eller verdensdel, han befinder sig i.

»Folk kan kun forholde sig til, hvem du er, og ikke hvem du prøver at lave et billed af at være,« siger Anders Hummer.

Med det sagt, er der dog visse kulturelle spilleregler, man skal kunne operere inden for. F.eks. giver man i Asien sit visitkort med begge hænder, og rækker det aldrig ind over bordet. Det er nødvendigt at kunne begå sig på de kulturelle præmisser, der gør sig gældende.

»When in Rome, do as the Romans do,« bemærker Anders Hummer.

En ting, han har bidt mærke i, er, at det er en typisk dansk ting hele tiden at referere til noget velkendt hjemmefra, når man oplever noget i en anden kultur. Han mener, det er en uskik, og ligegyldigt i en netværkssammenhæng. I stedet skal man omfavne alle variationerne i lokalmiljøet og lade sig fascinere.

»Man kommunikerer en utryghed ved at være i et fremmed miljø, når man hellere vil tale om det velkendte derhjemme,« siger Anders Hummer.

Læs også: Netværk: Sådan må du aldrig gøre

Han har heller ikke fokus på at fortælle om sine styrker og svagheder. Det handler om at eksponere den person, han er, på den mest ærlige måde, uanfægtet at de folk, han netværker med, synes, det er den mest korrekte fremgangsmåde.

Netværksdoseringspumpen

Anders Hummer har opbygget en indre netværksdoseringspumpe, som han justerer alt efter hvor god en relation, han får opbygget med en person. Han doserer sin interesse ud fra, om han føler, han netværker med et menneske, der er ærligt og oprigtigt.

Møder han en netværkskontakt, som præsenterer ham for en facade, erkender han, at de ikke vil kunne opbygge en stærk relation, og så netværker han ikke med den samme passion, som han vil gøre, hvis han møder et menneske, der giver ham den ærlige version af sig selv.

»Jeg kan godt tvinge mig selv til at netværke, når det kræves, selvom der ikke er en god kontakt. Men jeg finder det anstrengende, og jeg synes ikke, jeg er god til det,« fortæller Anders Hummer.

Han mener, at nogle personer bliver utrygge ved at møde det ærlige, og i stedet for at intimidere dem med sin naturlige person, vil han hellere give kunden videre til en kollega, som måske ‘klikker’ bedre med vedkommende.

På udebane i Danmark

Anders Hummer føler sig hjemme i det internationale miljø. Farfaren tog hjuldamperen til USA i 1920’erne, og hans forældre havde også jobs som indbefattede udlandsrejser. Han er vokset op med visheden om, at verden er åben, og derfor var en udlandskarriere også oplagt for ham.

Hans netværkskompetencer er i høj grad også opbygget ud fra hans erfaringer i udlandet, og derfor ville han føle sig på udebane i en dansk netværkssammenhæng.

»Når sammenhængen bliver meget homogen, som den vel et eller andet sted er i Danmark, så er det de små detaljer, der gør forskellen. Det ville jeg nok have lidt sværere ved at tilpasse mig til,« siger han.

Læs også: Netværksekspert: »Danmark har sovet i timen«

Han er dog sikker på, han nok ville kunne lære det, ligesom folk, der netværker i Danmark, sagtens ville kunne lære at begå sig internationalt.

»Det handler bare om at kaste sig ud i det og lære at begå sig på en anden platform,« siger han, inden han vinker farvel, og er forsvundet fra min skærm, lige så hurtigt som han dukkede op.

Jobfinder sætter fokus på networking. Dette er den femte artikel i en temaserie.

Læs også: Netværk: Sådan må du aldrig gøre

Læs også: Netværksekspert: »Danmark har sovet i timen«

Læs også: Netværk: Sådan får du succes