Gå til hovedindhold

Hvad skal en effektiv karriereplan indeholde?

Jeanette Svendsen fra Jobfinders karrierepanel forklarer i sit svar, hvordan coachingmodellen SMART kan bruges til at komme hele vejen rundt i sin karriereplan.

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Karrierepanelet eksisterer ikke længere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 29/05-2013

Hej Karrierepanel

Hvilke elementer skal indgå i en effektiv karriereplan, og hvor langt frem i tiden skal man planlægge? Har I nogle værktøjer til det?

Kære læser

Tak for spørgsmålet.

En effektiv karriereplan skal være energigivende og bygge på dine styrker, evner og talenter. Den skal sikre, at du de kommende tre år udvikler og udfordrer dig fagligt og personligt, i den retning du selv drømmer om.

For at sikre, at du kommer rundt om alle relevante elementer, kan du med fordel bruge den kendte coachmodel, SMART-planen:

 • Specifikt:
  Sæt dig et konkret karrieremål. Overvej hvad du vil opnå, og hvilke initiativer du skal iværksætte for at komme i mål.

 • Målbart:
  Aktiviteterne, som skal føre til målet, skal gøres målbare, så du ved, hvornår du har opnået dem. Det kan f.eks. være gennem deadlines.

 • Attraktivt:
  Vurdér om dit karrieremål er attraktivt og udfordrende nok. Har du den fornødne motivation, der skal til?

 • Realistisk:
  Har du evnen, viljen og lysten til at gennemføre det? Er timingen den rigtige i forhold til dit liv?

 • Tid:
  Hvornår skal karrieremålet være nået?

Det er en god idé at vælge nogle gode og relevante sparringspartnere, som du kan forpligte dig over for, og som kan hjælpe dig undervejs med at udføre planen.

Overvej desuden, hvad den største barriere/udfordring kan være, for at du ikke når målet. Og udarbejd en plan for, hvordan du kommer over denne udfordring.

Held og lykke med planen.

Med venlig hilsen
Jeanette Svendsen