Gå til hovedindhold

Her træder du dine udenlandske kolleger over tæerne

Udenlandske kolleger oplever dansk humor som et udtryk for, at vi ikke tager dem seriøst. Tysk it-ingeniør i Danmark har skrevet en bog om alt det, vi tager for givet, og som forvirrer folk udefra

Selv om vi måske ikke mener det selv, så ligner vi danskere hinanden rigtig meget og deler normer, når det handler om, hvordan man gebærder sig. I forhold til mange andre lande har vi en nemlig en meget homogen kultur.

Det går rigtig fint, så længe vi nøjes med at omgås hinanden. Men på et arbejdsmarked, der bliver stadig mere globaliseret, kan det skabe unødvendig problemer - både for os selv og for udenlandske kolleger i Danmark og samarbejdspartnere i udlandet.

Det påpeger Dagmar Fink, der de seneste seks år har arbejdet som it-ingeniør i Danmark. Hun har selv prøvet at skulle omstille sig til en ny kultur. Hendes familie kommer fra Luxembourg, hun er tysk, opvokset i Rumænien og har derudover arbejdet i Sverige og USA.

Siden hun fik arbejde i Danmark, har hun skrevet to bøger 'The Worktrotter's Guide to Denmark', som udkom i 2009, og 'Business-Dances with Danes' fra november 2012, hvor hun sætter fokus på alle de uskrevne regler, der regulerer den måde, vi danskere omgås hinanden på arbejdspladsen.

Hvis vi glemmer at reflektere over, hvordan vi agerer, og ikke mindst hvordan vi forventer, at andre reagerer, opstår der en masse unødvendige misforståelser, når vi støder ind i folk fra andre lande i forbindelse med vores arbejde.

Ofte anser vi vores egen omgangsform for naturgiven, og glemmer, at den udspringer af opdragelse og kultur. Det medfører, at vi uden at vide det - og uden at ville det - kommer til at træde vores udenlandske kolleger over tæerne. Konsekvensen er, at de får sværere ved at falde til, indgå på lige fod i et arbejdsfællesskab og dermed yde deres bedste. Hertil kommer, at det skaber problemer for danske virksomheder, der arbejder internationalt, understreger Dagmar Fink.

Når vi forventer, at andre reagerer på samme måde som os i en bestemt situation, påvirker det den måde, vi omgås andre og taler til hinanden:

»Danskere giver ofte kun meget korte og koncentrerede beskeder, fordi de forudsætter, at andre godt ved, hvad de taler om. Jeg så en gang en udsendelse, hvor tv-værten introducerede en kvinde ved at sige, at hun behøvede ingen introduktion. Og det gav han så ikke. Det er et eksempel på, at Danmark er et meget homogent land, hvor alle kender alle. Det bliver meget indforstået,« forklarer Dagmar Fink.

Humor og åbenhed er mange ting

Dagmar Fink har skrevet sin seneste bog for at komme de udlændinge i møde, der gerne vil have en dybere forståelse for, hvordan den rituelle stammedans på en dansk arbejdsplads er koreograferet:

»Man hører ofte, at udlændinge skal lære at begå sig her, hvis de flytter til Danmark. Det er sandt, men hvor skal de lære det? Indtil jeg udgav min bog, fandtes der stort set intet detaljeret materiale om, hvad en arbejdspladskultur egentlig er. Spørger man danskerne, får man altid det samme standardsvar: Danskerne er åbne, humoristiske og har en afslappet omgangsform. Men hvordan viser det sig egentlig i praksis,« spørger Dagmar Fink.

Netop dette signalement kan faktisk lede en udlænding på vildspor, forklarer hun. For hvis en udlænding får at vide, at vi er åbne, vil han måske fortælle en masse om sin familie og invitere danskeren med på cafe efter arbejde. Men han ville næppe have meget held med det, for nok er vi åbne, men de fleste af os skelner skarpt mellem arbejdsliv og privatliv.

Og hvad med vores afslappede omgangsform? Den virker altså bedst, hvis man følger de uskrevne regler. På mange arbejdspladser bliver det mere eller mindre forventet, at du er med til morgenmad, går med de andre til frokost og dukker op til sociale aktiviteter. Hvis man siger nej til den slags hyggearrangement og for eksempel spiser sin frokost ved skrivebordet, tolker vi det hurtigt, som at den pågældende ikke vil være en del af holdet. Og konsekvensen kan være, at hans eller hendes indsats ikke bliver påskønnet efter fortjeneste.

»Får man ikke hjælp til at forstå de spilleregler, vil det påvirker hele ens arbejdsliv,« forklarer Dagmar Fink.

Tre gode råd

Hun har tre konkrete råd til danskere, som gerne vil tage en svingom med deres udenlandske kolleger – uden at træde dem over tæerne:

1. Forstå din egen kultur

Først og fremmest gælder det om at bliver bevidst om sin egen kultur og de vaner, der sidder på rygraden, uden vi tænker over. Når vi bliver bevidste om, hvad vi gør, har vi taget det første trin.

2. Pas på med automatreaktioner

På en dansk arbejdsplads, hvor der er en meget homogen kultur, kan der meget nemt opstå en ensartet tankegang. Det betyder, at vi måske affejer ideer, som adskiller sig fra den måde, 'vi plejer' at løse tingene på. Hvis din udenlandske kollega kommer med en idé eller foreslår noget, som virker helt forkert, skal du tage en dyb indånding, før du svarer. Prøv for eksempel at svare med et ganske simpelt spørgsmål: 'Hvad mener du?'. På den måde bliver du selv klogere, og den udenlandske kollega lærer i tilgift at diskutere og sælge ideer som en 'rigtig' dansker.

3. Hygge eller dovenskab?

Vær opmærksom på, at de aspekter ved danske arbejdspladser, som vi bryster os af, kan virke stik modsat på folk fra andre kulturer. Når vi praler af chefens demokratiske ledelsesstil, opfatter andre måske chefen som svag. Hvis vi serverer fødselsdagskage eller hygger os med rundstykker fredag morgen, kan det opfattes som dovenskab, mens en humoristisk bemærkning kan blive tolket som et udtryk for, at du ikke tager din kollega seriøst. Det er derfor meget vigtigt, at for eksempel lederen forklarer sin udenlandske medarbejder, hvorfor han beder om vedkommendes mening om en given sag, og at man nedtoner de kvikke bemærkninger og ironien, når man samarbejder med en udenlandsk kollega eller, at man forklarer bedre, hvad man mener og hvorfor.

Dagmar Finks hjemmeside