Her er det bedste tidspunkt at sende din ansøgning

8. januar 2018 kl. 02:00
Her er det bedste tidspunkt at sende din ansøgning
Hvornår det allerbedst at sende sin ansøgning for at have den bedste chance for at komme til jobsamtale? Illustration: MI/Jobfinder.
Ved du, hvornår det er allerbedst at skyde sin ansøgning af sted? Det har nemlig markant indflydelse på dine chancer for at komme til jobsamtale og få jobbet. Og hvad gør du egentlig med uopfordrede ansøgninger?
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 08/01-2018

Dit drømmejob dukker pludselig frem på skærmen. Et spritnyt stillingsopslag tilbyder spændende muligheder og nye udfordringer, og du går i din iver straks i gang med at forberede din ansøgning.

Partner og direktør i Speedrecruiters Michael Lunderskov: »Dem, der søger jobbet inden 12-14 dage, har bedst chancer for at få tilbudt jobbet. Sandsynlighed for at få jobbet og komme til samtale falder efter den 14. dag.« Illustration: Tanums Hällristningsmuseeum.

Men lige inden din jobansøgning ryger af sted, overvejer du at vente. Måske er det bedre at sende sin ansøgning tættere på deadline frem for lige efter offentliggørelsen?

Nye jobtilbud hver uge. Tjek Jobfinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vil dit CV drukne blandt konkurrenternes, hvis ansøgningen modtages i løbet af de første dage, hvor opslaget er offentliggjort? Det er som ingeniør eller it-professionel på jobjagt svært at vide, selvom efterspørgslen på begge grupper er stor og stigende.

Netop hvornår det er bedst at sende sin ansøgning, har rekrutteringsvirksomheden Speedrecruiters dog et solidt bud på.

Det er dumt at vente – læs hvorfor?

Kort sagt er hurtigt godt. De kandidater, som hurtigst forsøger at udfylde jobåbninger, har den største chance for at komme til jobsamtale.

Ifølge Speedrecruiters, som har en database med over 30.000 jobsøgende brugere, hvoraf 3.700 er ingeniører og it-profesionelle, skal folk på jobjagt fremsende ansøgninger inden 14 dage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således har 75 pct. af dem, som har scoret en jobsamtale, sendt deres ansøgning inden to uger, lyder det fra partner og direktør i virksomheden Michael Lunderskov. Mens 50 pct. af de succesfulde jobsøgere, som kommer til samtale, har søgt inden for syv dage af opslagets offentliggørelse. Det viser tal for både it-programmører, -udviklere og ingeniører.

Stort behov for fagfolk inden for drift og tilsyn. Se dine muligheder.

»Dem, der søger jobbet inden 12-14 dage, har bedst chance for at få tilbudt jobbet. Sandsynlighed for at få jobbet og komme til samtale falder efter den 14. dag,« fortæller Michael Lunderskov og tilføjer:

»Som jobsøger skal man holde sig på dupperne. Virksomheder magter ikke nødvendigvis at læse alle ansøgninger lige grundigt. De ansøgninger, som modtages sent, kan blive overset eller ignoreret,« fastslår direktøren.

Forklaringen er faktisk simpel. Det drejer sig om bundlinjen. Jo hurtigere virksomheder kan ansætte en dygtig medarbejder, des før kan de øge eller nå tilbage til deres tidligere niveau for produktivitet.

Michael Lunderskov indskyder, at firmaer ofte slår stillingsopslag op i kortere tid, end de regner med.

Virksomhed: Vi har ikke altid is i maven til at vente

»Der er stor rift om de bedste kandidater. Derfor har vi ikke altid is i maven til at vente en måned med at kontakte personer, der virker oplagte til positionen,« fortæller Peter Andersen, gruppeleder for 20 konstruktionsingeniører og konstruktører hos Niras. Illustration: Casper Dalhoff.

»Der er stor rift om de bedste kandidater. Derfor har vi ikke altid is i maven til at vente en måned med at kontakte personer, der virker oplagte til positionen,« forklarer Peter Andersen.

Design- og udviklingsingeniører er fortsat i høj kurs. Find dit drømmejob.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle ansøgninger bliver læst igennem, men at komme godt fra start i kapløbet om jobbet kan være en fordel, understreger han.

»Hvis man som leder får en kvalificeret kandidat til samtale tidligt i processen, kan personen fremstå ekstra tydeligt i hukommelsen. Man har tid til at gå og vænne sig til tanken om at ansætte personen, hvis der ikke kommer konkurrence fra andre ansøgere, som skiller sig endnu mere ud,« uddyber Peter Andersen.

Men forløbet for ansættelse varierer ikke kun mellem virksomheder, men også internt i organisationerne.

Uenighed om timing

Direktør for HR og Kommunikation i Niras Carsten Vejre: »Det kan være en fordel at ringe til den potentielle arbejdsgiver eller HR-afdelingen og stille dem spørgsmål til stillingen eller firmaet.« Illustration: RSC Energia.

Ifølge HR-direktøren er det derfor underordnet, hvornår folk indsender deres ansøgninger.

Stor efterspørgsel på it-udviklere. Se dine muligheder.

»Jeg kan ikke afvise, at der er nogle ledere og chefer, som er nysgerrige og begynder ansættelsesforløbet tidligt, men det bør ikke være hovedreglen. Alle bør behandles ens, når man har et opslag med en bestemt deadline,« bemærker Carsten Vejre og understreger, at jobsøgere modsat heller ikke må nøle for meget.

Et andet tip frem for at sende sin ansøgning tidligt er at ringe til virksomheden, pointerer HR-direktøren:

»Det kan i stedet være en fordel at ringe til den potentielle arbejdsgiver eller HR-afdelingen og stille dem spørgsmål til stillingen eller firmaet. Sådan kan man også forbedre sine chancer.«

Paradokset: Den uopfordrede ansøgning skal sendes netop her

Når det gælder om uopfordret at søge job hos virksomheder, er tilgangen imidlertid en anden.

To gange årligt blæses sæsonen for at sende uopfordrede ansøgninger nemlig i gang, forklarer HR-direktør Carsten Vejre.

Hans budskab lyder således at fremsende CV og motiveret ansøgning omkring jul eller i løbet af sommerferien, hvor jobsøgere ligeledes har god tid til at skrive dem.

Behov for dygtige folk inden for business og management. Find dit næste job.

»Mange skifter job i begyndelsen af et nyt år, i januar, eller efter sommerferien, i august. Derfor er det gode tidspunkter at sende sin ansøgning,« forklarer Carsten Vejre og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er faktisk også i de perioder, vi har bedst tid til at kigge igennem ansøgningerne.«

Både Peter Andersen og Carsten Vejre fra Niras er dog enige om, at ledige og personer på udkig efter nye udfordringer aldrig skal holde sig tilbage med at sende ansøgninger, uanset om det er uopfordret eller på baggrund af et jobopslag.

Jobsøgere får mere travlt i fremtiden

Hvordan forløbet for at søge job vil ændre sig for ingeniører og it-folk i fremtiden er endnu uvist.

Fremadrettet tror direktør i Speedrecruiters Michael Lunderskov, at jobsøgningen vil blive intensiveret.

Gode muligheder for studerende. Se de nyeste jobtilbud.

»Jeg tror, at vi vil se en tendens til, at tiden, som jobopslag er online, vil reduceres. Virksomheder har travlt, og hvis de hurtigere kan genfinde eller nyansætte en kandidat, er det som sagt bedre for bundlinjen. De stræber efter at kunne gøre det endnu hurtigere,« vurderer han.

Samtidig vil processen for ansøgere også blive forsøgt forkortet, så det på få minutter er muligt at søge spændende opslag via eksempelvis spørgeskemaer, der kan give overblik over erfaring og uddannelsesbaggrund.

Til den tid skal jobsøgere måske være endnu hurtigere end i dag til at melde sig ind i kampen om drømmejobbet.

Statistikken fra rekrutteringsfirmaet Speedrecruiters viser, at flertallet af jobsøgere sender deres ansøgninger inden 18 dage.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang den 31. maj 2017). Jobfinder udgiver nogle af de bedste historier fra 2017 mellem jul og nytår samt i januar.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning