Frankrig indfører forbud mod emails efter arbejde

For at sænke stressniveauet forbyder den franske regering nu at sende og besvare arbejdsrelaterede emails efter arbejdstiden. Umuligt, når man samarbejder med folk i andre tidszoner, lyder det fra kritikere i it-branchen.

Arbejde og fritid bød ikke glide sammen. Det skaber stress og demotiverede medarbejdere. Sådan lyder det fra den franske regering, der under præsident Hollande, nu indfører forbud mod at sende og besvare emails efter arbejdstids ophør - både i hverdagen, i ferier og weekender.

Det skriver Berlingske Tidende med henvisning til en artikel fra BBC.

Find dit næste job på Jobfinder

Loven er en del af en ny omdiskuteret arbejdsmarkedsreform, der gælder for alle virksomheder med 50 ansatte eller derovre.

»Alle studier viser, at der er langt mere arbejdsrelateret stress i dag, end der plejede at være, og at denne stress er konstant. De ansatte forlader fysisk deres arbejdsplads, men de forlader ikke deres arbejde. De bliver ved med at være koblet på som en slags elektronisk lænke - ligesom en hund,« forklarer Benoit Hamon, medlem af det franske parlament for det regerende socialistparti over for BBC.

Forbuddet kommer efter, at undersøgelser har vist, at en ud af ti på arbejdsmarkedet i Frankrig føler sig udbrændt.

»Teksterne, beskederne, emails - de indtager individets liv indtil det punkt, hvor han eller hun til sidst bryder sammen,« pointerer Benoit Hamon.

Loven har ifølge Berlingske Tidende fået tilnavnet ‘El Khomri’ efter arbejdsminister Marayam Khomri. Ud over email-forbuddet gør loven det lettere for franske arbejdsgivere at fyre ansatte, ligesom arbejdstiden fremover vil kunne sættes op fra de nuværende 35 timer til 46 timer. Flere 1000 franskmænd har de seneste par uger demonstreret mod loven.

I loven omtales email-forbuddet som ‘retten til at koble af’. Det er endnu ikke fastlagt, hvad der sker, hvis arbejdsgiver eller medarbejder overtræder forbuddet.

Ifølge BBC har forbuddet fået blandet modtagelse. Kilder fra it-branchen henviser til, at loven i praksis er umulig blandt andet på grund af samarbejde med udenlandske partnere og kollegaer, der arbejder fra andre tidszoner.

»Retten til at koble af er en smuk tanke, men kan ikke implementeres. Vi konkurrerer med indiske, kinesiske og amerikanske udviklere, der ikke har den slags restriktioner. Vi har brug for at tale med folk sent om aftenen. At følge loven er det samme som at skyde sig selv i foden,« lyder det fra en fransk softwareudvikler, som BBC har talt med.