Gå til hovedindhold

Forskerne har talt: Novozymes er verdens bedste arbejdsplads

En undersøgelse i Science blandt forskere fra hele verden slår fast, at den danske virksomhed kan tilbyde de mest attraktive vilkår for forskere. Virksomhedens ry lokkede polske Dorota til Danmark.

Det amerikanske tidsskrift Science har netop kåret Novozymes som verdens bedste arbejdsplads for forskere i sin årlige rangliste 'Top Employers Survey'.

Undersøgelsen er foretaget blandt medarbejdere i bioteknologiske, farmaceutiske og lignende industrier verden over, og Novozymes får i særlig grad hæderen som verdens bedste forskerarbejdsplads for at være en ’innovativ leder', ’behandle ansatte med respekt’ og være ’social ansvarlig’.

Trænger du til nye udfordringer? Find dem på Jobfinder.

Per Falholt, forskningsdirektør i Novozymes, glæder sig over kåringen og mener, at forklaringen skal findes i selve virksomhedens kerneydelse:

»Vi udvikler biologiske løsninger til nogle af de største, globale udfordringer i vores tid. En verden i vækst har brug for mere mad, bedre landbrug, bæredygtig energi, rent vand og luft. Vores produkter gør virkelig en forskel, og dét ser jeg som en stor motivation for alle i Novozymes,« forklarer han i en pressemeddelelse.

Gode medarbejdere er afgørende i en forskningstung virksomhed, slår han samtidig fast:

»Novozymes’ hjerteblod er vores medarbejdere. Og når man er verdens førende inden for et felt, så er det også helt afgørende, at vi kan tiltrække de allerbedste hoveder fra hele verden til at komme og arbejde for os,« siger Per Falholt.

Læs også: Virksomheden med det næstbedste ingeniørimage har passion for enzymer

Ifølge administrerende direktør Peder Holk Nielsen spiller det en vigtig rolle for den fine placering på ranglisten, at Novozymes er en middelstor virksomhed:

»Det er muligt at fastholde et familiært miljø samtidig med, at vi opererer globalt,« siger han til Science.

Herudover er virksomheden familievenlig, ligesom medarbejderne har store grader af frihed fra dag ét, forklarer Peder Holk Nielsen:

»Vi stoler på, at folk gør deres bedste. Det er en flad organisation, hvor alle kan tale med alle – og hvor det forventes, at du har en mening om tingene og kommer ud med den,« siger han til Science.

Novozymes har godt 2.700 ansatte i Danmark. Lidt mere end 200 af dem kommer fra andre lande end Danmark, hvor det største forskningscenter findes.

Læs også: Sådan skal de dygtige ingeniører lokkes til landet

En af dem er polske Dorota Nissen. Hun har studeret bioteknologi i Sverige og Østrig og siden taget en ph.d. i Tyskland. Da hun for fire år siden var færdig med sin ph.d., valgte hun at komme til Danmark for at arbejde som forsker i Novozymes. Det var der en særlig grund til:

»På universiteterne talte mange om Novozymes som det bedste sted at arbejde. Det gjorde mig så interesseret, at jeg søgte et job her,« forklarer Dorota Nissen.

Og hun blev ikke skuffet:

»Jeg arbejder sammen med verdens bedste forskere inden for mit felt, og vi laver løsninger, der gør verden til et bedre sted at leve. Begge dele er en kæmpe motivation for mig,« siger Dorota Nissen, som i dag er dansk gift.

Hun mener, at ledelsesstilen i Novozymes og firmaets globale forskning har stor betydning:

»I Novozymes er der en ikke-hierarkisk måde at arbejde på, og tonen er uformel. Og fordi Novozymes har en global forskning, har jeg kollegaer over hele verden,« siger Dorota Nissen.

Læs også: Storesøster Novo: Novozymes må gerne overtage tronen

Globalt beskæftiger Novozymes 6.500 medarbejdere i forskningscentre i både Danmark, Kina, USA og Indien. Virksomheden er verdens største producent af enzymer til industrielt brug og investerer hvert år 13-14 procent af sin omsætning i forskning.

Mens Novozymes vinder guld i undersøgelsen, bliver det til en bronzemedalje for Novo Nordisk. Der er ingen andre danske virksomheder på top-20-listen.

Om undersøgelsen: Science Magazine er det videnskabelige tidsskrift for American Association for the Advancement of Science (AAAS). Undersøgelse ’The 2015 Top Employers Survey’ er baseret på 5.701 besvarelser fra læsere og andre særligt inviterede. Deltagerne kom fra Nordamerika (57 procent), Europa (27 procent) og Asien og Stillehavsområdet (11 procent). 92 procent af de adspurgte arbejder i bioteknologiske, biofarmaceutiske og farmaceutiske virksomheder. Se ranglisten her