»Det er ikke mit drømmejob rent etisk, men nu har jeg jo sagt ja«

NYT JOB: Elektronikingeniør Tage Elm er blevet ansat som konsulent hos norske Kongsberg Defence, der udvikler femte generation krydsermissiler. Mens han venter på at få Natos sikkerhedsgodkendelse, må han kun bevæge sig rundt i afgrænsede dele af virksomheden.

Han har arbejdet i den petrokemiske industri i Abu Dhabi, beskæftiget sig med atomforskning i England og Mercedes-produktion i Tyskland. Men nu har elektronikingeniør Tage Elm igen pakket kufferterne og takket ja til et job som konsulent i norske Kongsberg Defence and Aerospace. Her fungerer han som projektleder inden for fejlanalyse og samarbejder med udviklingsteamet bag krydsermissilet Joint Strike Missile.

Hvorfor valgte du netop dette job?
Jeg vidste, at jeg ville komme til at arbejde med nogle af verdens førende computereksperter. Det var ikke mit ønskejob rent etisk, for det er jo en dræbermaskine, vi arbejder med. Men den tekniske udfordring tændte mig, og nu hvor jeg har sagt ja, må jeg bide tænderne sammen og stå ved mit valg. Heldigvis er det en daglig fornøjelse at sidde sammen med så dygtige og sympatiske teknikere, som jeg gør.

Nysgerrig på job i Skandinavien? Se Jobfinder

Hvad er den største udfordring i jobbet?
Jeg venter stadig på at få min Nato-sikkerhedsgodkendelse, og indtil da må jeg kun bevæge mig i afgrænsede områder af bygningen. Jeg plejer at være meget opsøgende, men her er der klare grænser for, hvem jeg kan kontakte blandt mine kollegaer. Forhåbentlig får jeg godkendelsen i løbet af de næste seks måneder, og så bliver mit job væsentligt lettere.

Du har bevæget dig i mange lande og brancher i din karriere. Hvorfor?
Basalt set er jeg tryghedssøgende, men er nok også noget rastløs og har derfor flakket lidt rundt. Jeg har dog hele tiden været tiltrukket af at ville arbejde steder med den ypperste teknologi. Teknologien driver mig, ikke løn eller social sikkerhed. Det er også derfor, at jeg er endt i Norge nu. Der sker rigtig meget heroppe på den teknologiske front. Jeg drømmer blandt andet om en dag at prøve kræfter med subsea-teknologi, hvor norske virksomheder er førende.

Læs også: Frustreret professor forlader Danmark

Hvad er dit bedste råd til andre ingeniører, der drømmer om en karriere i Norge?
Tænk jer godt om, inden I rejser. Norge er naturskønt, men bor man ikke i hovedstaden er her meget stille. Jeg er ingen tøsedreng, men jeg kan godt føle mig ensom i en provinsby uden den store omgangskreds. Nordmændene er utrolig flinke, men som i Danmark tager det tid at bygge venskaber op. Jeg har tre voksne sønner i Danmark, og selv om de nok er glade for, at 'den gamle' er blevet puttet af vejen et sted langt nordpå, ville det være rart at kunne besøge dem lidt oftere.

Tage Elm er uddannet teknikumingeniør inden for elektronik. Han har blandt andet arbejdet med satellitudvikling i Tyskland, atomforskning i England, røntgenmåleudstyr hos den danske analyse og måleudstyrsproducent Foss, som pålidelighedsekspert hos elektronikvirksomheden Radiometer samt været rundt om den petrokemiske industri og bilindustrien.

Læs også: »Selv offentligt ansatte opfører sig entreprenøragtigt i Danmark«

NYT JOB: Hver uge omtaler Jobfinder et aktuelt karriereskift.