Det bliver du spurgt om til jobsamtalen

13. februar 2013 kl. 08:00
Det bliver du spurgt om til jobsamtalen
Illustration: Bigedhar/Bigstock.
Hver jobsamtale er forskellig, men alligevel stiller virksomhederne ofte de samme typer af spørgsmål til kandidaterne. Edith Kahlke, erhvervspsykolog, giver dig sine bedste tips til, hvordan du som nyuddannet svarer på de mest almindelige spørgsmål til jobsamtalen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 13/02-2013

I løbet af samtalen vil virksomheden stille dig en række spørgsmål for at finde ud af, om din profil passer til jobbet. Forbered dig grundigt og tænk dig om, inden du svarer.

Hvad ved du om vores virksomhed, og hvad har du gjort for at finde ud af det?

Husk, at alle virksomheder er modtagelige for smiger, men at man aldrig skal smøre for tykt på. Sig for eksempel, at du kender en, der startede i virksomheden for to år siden og er rigtig glad for arbejdspladsen. Eller sig, at du har fulgt virksomheden i flere år, og hvad du især har lagt mærke til. Det er ikke nok at fortælle, at du har googlet virksomheden. I stedet kan du sige, at da du begyndte at google virksomheden, fandt du ud af det og det. Det viser, at du har gjort noget ekstra og har øjnene med dig. De skal kunne mærke, at der er en glød eller et fælles omdrejningspunkt.

Gør dig synlig over for arbejdsgiverne. Læg dit CV ind på Jobfinder

Hvorfor søger du job hos os?

Dit svar skal afspejle en blanding af noget, der passer til dig selv, og noget, virksomheden søger. Sig, at du synes, det er spændende, at de er sådan og sådan som virksomhed, og at det passer til dig som person. Tænk på, at virksomheden sandsynligvis i flere måneder har manglet din (eller en andens) arbejdskraft. Så forsøg at caste dig selv som en god arbejdskraft lige nu og her, men også på længere sigt. Det gør du for eksempel ved at sige, at du godt kan lide, der er tale om en verdensomspændende virksomhed, og at du har tænkt på, at de på længere sigt måske kan bruge dig i udlandet. Tal ud fra virksomhedens behov frem for dine egne.

Hvad kan du tilføre vores virksomhed?

Tænk ikke på dig selv som nyuddannet og dermed uerfaren, men som én, der besidder den nyeste viden på dit område. Sig, at du har brugt de seneste fire måneder på specialeskrivning og har researchet meget grundigt, så du er fuldstændig opdateret fagligt. Virksomheden vil også gerne høre, at du ikke giver op, hvis noget bliver for træls, så du kan med fordel sige noget om vedholdenhed. Fortæl en historie fra dit liv. For eksempel hvordan du greb en bestemt situation an. Så vil de måske tænke, at det lige er sådan en type, de har brug for til deres projektgruppe, hvor medarbejderne let mister modet, når de oplever modgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Sådan kommer du bedst gennem personlighedstesten

Nævn et eksempel på noget, du har klaret godt

Kom med et eksempel fra dit studiejob, fritidsjob eller fra uddannelsen, og sæt det ind i en professionel sammenhæng. Fortæl om en konflikt, som truede med at sætte gruppen tre uger bagud, men at du håndterede situationen uden din vejleders indblanding. Hold dig til de eksempler, der bunder i noget fagligt. Det kan godt være, du har klaret et alvorligt sygdomsforløb i familien godt, men indtil man kender hinanden lidt mere, er det bedst at holde sig til de arbejdsmæssige ting. Ellers risikerer man let at tage fejl af situationen. Uanset hvor god stemningen bliver under samtalen, så hold dig på det professionelle spor.

Nævn et eksempel, hvor du har oplevet nederlag

Virksomheden stiller dig det spørgsmål for at finde ud af, om du er i stand til at skifte kurs, og hvordan du håndterer modgang. Så lad være med at sige, at du aldrig har oplevet nederlag, for så vil de tænke, at du ikke kender dig selv i tider med nedgang - og konkludere, at de så skal lægge ryg til, at du lærer af dine fejl første gang. Fortæl om det, hvis du valgte det forkerte studie i første omgang, og hvordan du håndterede det. Det kan også være, du havde en dårlig eksamen og kan fortælle, hvordan du slugte din stolthed og opsøgte vejlederen for at høre, hvad der egentlig skete i hendes øjne.

Tænk ikke på dig selv som nyuddannet og dermed uerfaren, men som en, der besidder den nyeste viden på dit område.
-- Edith Kahlke

Hvad er din holdning til overarbejde?

Fortæl historien om, at du som studerende havde en fleksibel arbejdstid, så du er vant til at blive, til arbejdet er færdigt. Det må dog ikke blive en kliché, så sig det kun, hvis det faktisk er tilfældet. Endnu bedre er det, hvis du siger, at du via studiet har lært at blive, til arbejdet er færdigt, men også at lægge pauser ind. For virksomhederne står i dag over for en anden udfordring: de grænseløse medarbejdere, som arbejder så meget, at de går ned med stress. Derfor skal du passe på med at virke for perfektionistisk.

Hvad forventer du at få i løn?

Her kan du godt være en lille smule kostbar, men ikke så meget, at de tænker 'vorherre bevares'. Du kan for eksempel sige, at du ved, hvad Ingeniørforeningen anbefaler, men at du er sikker på, at virksomheden allerede har en idé om, hvad du som nyuddannet med dine kompetencer skal have, og det kan du jo ikke gætte dig til. Så vil virksomheden som regel komme med et udspil.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Tophistorier

Debatten
Vær med til at skabe en god debat ved at følge vores debatregler.

For at deltage i debatten skal du have en profil med adgang til at læse artiklen. eller opret en bruger.
settingsDebatvisning