Gå til hovedindhold

Derfor får ydmyge ledere dig til at knokle

Medarbejdere med en ydmyg leder arbejder både hårdere og bedre, viser en international undersøgelse. Forskerne bag giver her nogle bud på, hvordan du ændrer din ledelsesstil.

Når Google jagter nye medarbejdere, går de ofte i en bue uden om elitestudenter og folk, der har oplevet for meget succes, forklarer den ansvarlige for Google People Operations, Lazlo Block. For meget medvind svækker evnen til at håndtere nederlag, og det går ud over kvaliteten af både deres egne opgaver og samarbejde med andre, mener han.

I stedet søger Google medarbejdere, der er mere ydmyge. »Uden ydmyghed er du ikke i stand til at lære, og du forstår ikke at lade andre bidrage,« siger Lazlo Block.

Er din karriere gået i stå? Læg dit CV på Jobfinder

Det samme gælder for ledere. Ifølge en international undersøgelse er ydmyge ledere nemlig bedst. Blandt andet fordi de forstår at give medarbejderne ansvar og lade dem bidrage. Den ydmyge leder skaber et miljø, hvor medarbejderne føler sig inkluderede. Det gør dem mere innovative, bedre til at samarbejde samt mere engagerede og villige til yde en ekstra arbejdsindsats.

Derfor opfordrer forskerne bag undersøgelsen til, at du som leder tillægger dig en uselvisk og ydmyg ledelsesstil - i hvert fald hvis du vil høste fordelene af medarbejdere, der føler sig inkluderede. I Harvard Business Review giver de nogle bud på hvordan:

Del dine fejl som lærerige øjeblikke
Når lederen indrømmer sine fejl, føler medarbejderne, at det er okay at gøre det samme. Som mennesker føler vi os ofte tættere på dem, der deler deres ufuldkommenhed og svagheder, fordi de ligner os. Især i arbejdsgrupper, hvor folk har forskellig baggrund af for eksempel uddannelse eller kultur, er det vigtigt, at lederen går forrest med ydmyge handlinger. Det minder medarbejderne om deres fælles mål - og menneskelighed.

Kast dig ud i dialog, ikke debatter
Ofte har ledere alt for travlt med at overbevise andre og sælge egne argumenter. Men også her er det vigtigt at øve sig i ydmyghed. Sørg som leder for at engagere dig oprigtigt i andre synspunkter. Hvis du kun fokuserer på dine egne, lærer du ikke noget af andre. Vær ydmyg nok til at lægge din egen dagsorden på hylden, du lærer af det, og dine medarbejdere føler sig værdsatte.

Byd usikkerhed velkommen
Flertydighed og usikkerhed er en del af nutidens arbejdsmiljø, så hvorfor ikke byde det velkomment? Når ledere indrømmer, at de ikke har alle svarene, giver det andre mulighed for at byde ind med løsninger. Det skaber følelse af gensidig afhængighed, som hjælper medarbejderne til at forstå, at de har brug for hinanden for at løse opgaver.

Ved rollerne rundt
Ydmyge, inkluderende ledere giver andre plads til at lede. Ved at give medarbejderne lederansvar støtter du ikke blot deres udvikling, du inspirerer dem også til at se tingene fra forskellige perspektiver - noget, der er yderst vigtigt for at arbejde effektivt i teams.