Gå til hovedindhold

»De værste ledere er unge skaldede mænd, der løber maraton«

Alt for mange ledere tager for lidt ansvar for det, der er deres job: at skabe medarbejdertrivsel. De skal ind i kampen nu, mener stressekspert Thomas Milsted.

»Nu spørger du mig, om det ikke også er medarbejdernes eget ansvar, hvorvidt de trives? Typisk. Det gør lederne også altid. Jo, er svaret - men ansvaret begynder altså med lederen. Det er ham, der skal skabe rammerne.«

Stressekspert Thomas Milsted er på trods af 20 års erfaring til stadighed forundret over lederes manglende indsigt i deres eget arbejde - som dybest set handler om at skabe de rette betingelser for, at medarbejderne kan trives.

Opret et cv på Jobfinder, hvis du er klar til en ny karriere.

»Jeg hører den samme sætning fra lederen hver gang, jeg kommer ud som konsulent eller foredragsholder: Jamen skal medarbejderne ikke også ...?«

Ifølge Thomas Milsted er der allerede skrevet side op og side ned om, hvad medarbejderne selv kan gøre for at overkomme stress og finde arbejdsglæden frem. Det er på tide, at der bliver talt om lederens ansvar.

»Lederen skal skabe rammerne for, at medarbejderen kan trives. Det vil sige, at en leder skal kende og imødekomme de grundlæggende psykologiske behov, som medarbejderen har,« siger Thomas Milsted.

Læs også: Derfor fejler du i dit nye lederjob

Set over tid er det psykiske arbejdsmiljø i Danmark kun blevet værre. Ifølge Thomas Milsted skyldes det blandt andet, at lederne har svært ved at forholde sig strategisk til deres arbejde. De forstår ikke at lave mål for eksempelvis trivsel og arbejdsmiljø.

»Mange tror, at trivsel bare er noget, man tager en sludder om, og så er det fikset. Men sådan forholder det sig ikke. Der skal mere til,« siger han.

Derfor skal lederne begynde at opstille nogle mål for, hvad det vil sige at have en god arbejdskultur, et hjælpsomt arbejdsmiljø, og hvordan det italesættes. Og det skal være målbart: Sæt navne på, hvem der har ansvar for hvad. Sæt deadlines.

De værste ledere er unge skaldede mænd

Trivsel er ikke et projekt, men et menneskesyn, mener Thomas Milsted. Derfor er de bedste ledere dem, der kan bytte perspektiv og se tingene fra en anden synsvinkel - tage medarbejderbrillerne på.

»Medarbejderne har nogle psykologiske behov, der er lige så vigtige som de fysiologiske. Hvis du ikke får vand og mad, dør du - det er enkelt. Hvis du ikke får opfyldt dine mentale behov, kan du ikke arbejde. Det er også enkelt.«

De mentale behov handler om selvtilfredshed - altså kvaliteten af det arbejde, du udfører, egne ambitioner og lignende. De drejer sig også om relationer til kollegerne i form af både personlig, professionel og praktisk støtte. Derudover er det vigtigt, at medarbejderne oplever selvstændighed, så de får mulighed for at have indflydelse på eksempelvis indhold, mængde og tempo af eget arbejde.

I modsætning til den gode leder, som har i hvert fald nogen grad af psykologisk indsigt, står dem, som Thomas Milsted i grove træk karakteriserer som ‘unge skaldede mænd, der løber maraton.’

»Det er typen, som har tilgangen: Hvis jeg kan tage mig sammen, kan du også,« siger han og fortsætter: »Den tilgang tager de ofte med over i deres arbejde, så det nærmest udvikler sig til et ideologisk felttog.«

Men ifølge Thomas Milsted kan mennesker, der bliver konstant presset, ikke blive ved med at yde.

»Maratonløb er ikke sundt. Hverken fysisk eller mentalt.«

Artiklen er skrevet med udgangspunkt i Thomas Milsteds bog 'Arbejdsglad - sådan skaber du bedre resultater med glade medarbejdere'