Gå til hovedindhold

De introverte mistrives på arbejde

Introverte føler sig fejlplacerede og oversete på moderne arbejdspladser. Ærgerligt, for trives de ikke, svækker det innovationen, lyder det fra amerikansk forfatter.

Ingeniøren genudgiver løbende de bedste karriereartikler, der med tiden har vist sig relevante for vores læsere. Denne artikel blev oprindeligt udgivet: 24/05-2013

Introverte mennesker har det ofte som fisk på landjorden, når de går på arbejde. Krav om teamwork, videndeling og kontinuerlig kommunikation hæmmer deres kreative udfoldelse og frarøver dem muligheden for at dyrke deres talent.

Sådan lyder de barske ord fra den amerikanske forfatter Susan Cain, der med sin nye bog ‘Ro’ kaster en bombe midt i det åbne kontorlandskab, som ifølge forfatteren udgør en af hovedårsagerne til, at introverte mistrives på moderne arbejdspladser.

I bogen, der bærer undertitlen ‘Styrken ved at være introvert i en højtråbende verden’ forsvarer hun retten til at arbejde alene, uforstyrret og med sig selv som den eneste inspirationskilde.

»Hvis vi ikke bliver bedre til at skabe rammer, hvor de introverte trives, går vi glip af det, som de er allerbedst til: at få nye og anderledes ideer. Det koster på bundlinjen,« konstaterer Susan Cain tørt over en skrattende telefon fra New York.

Læs også: Lad nu de mails ligge og pas dit arbejde

Alt for mange arbejdspladser er efter hendes mening blevet indrettet, så de primært opfylder de ekstroverte medarbejderes behov. En otte timers arbejdsdag omgivet af kolleger, ringende telefoner og evindelige møder kan være et rent helvede for mennesker, der tænker bedst, når de fordyber sig alene.

Ifølge Susan Cain er der ingen tvivl om, at ro er en vigtig nøgle til kreativitet. Hun fremhæver undersøgelsen ‘The Coding War Games’, der er foretaget blandt 600 udviklere i 100 amerikanske it-virksomheder, og som viste, at de udviklere, der arbejdede mest muligt uforstyrret, blev givet personlig plads og havde kontrol over egen arbejdssituation, præsterede langt bedre end deres kolleger.

»Der findes et hav af lignende undersøgelser fra andre brancher, der peger på, at forstyrrelser og storrumskontorer reducerer produktiviteten. Derfor er mange virksomheder nu begyndt at gå tilbage til mindre kontorer,« forklarer Susan Cain og henviser blandt andet til skogiganten Reebok og en række amerikanske spilgiganter.

Indfør tavshedsdage

I hendes optik handler introverthed ikke om at være genert. Det handler derimod om, hvordan man reagerer på sociale stimuli, og i hvor høj grad man har brug for det for at kunne være kreativ. Introverte føler sig mere stimulerede i afdæmpede miljøer. Det bør der tages hensyn til på arbejdspladserne f.eks. ved at tillade medarbejderne at arbejde alene og tilrettelægge møder med indlagte pauser, så der er mulighed for at trække sig tilbage og idéudvikle i fred og ro. Desuden foreslår hun at indføre en fast ‘tavshedsdag’ om ugen, hvor medarbejderne opfordres til at undgå møder, men derimod fordybe sig i deres arbejde.

»Jeg er ikke ude på at aflyse enhver form for samarbejde, der foregår ansigt til ansigt, men jeg mener, at vi bør gennemtænke konsekvenserne og overveje, om teamwork og storrum gavner nogle medarbejdere mere end andre,« siger Susan Cain.

Introverte overses som ledere

Arbejdskulturen på moderne arbejdspladser er blevet inficeret af, hvad hun definerer som den ‘ny gruppetænkning’, der lige fra skolealderen opdrager borgere til at opfatte udadvendthed og kommunikative kompetencer som værdier, der overgår alt andet.

»Idealet om de ekstroverte smitter af på arbejdspladsen, hvor der ofte ses skævt til de medarbejdere, der er stille til møderne, og som helst arbejder selvstændigt. Men hvorfor skal de introverte hele tiden skamme sig over at have lyst til at være alene?« spørger Susan Cain retorisk.

Kravet om samarbejde og teamwork promoverer udadvendte medarbejdere, der ofte vælges som ledere, selv om de introverte ifølge Susan Cain har meget at byde på i ledelsessammenhænge. Introverte er naturligt gode til at risikoanalysere og forstår at lade de proaktive medarbejdere udvikle egne ideer til fordel for virksomheden.

»Ekstroverte ledere kommer konstant med egne forslag og har et stort behov for at sætte deres fingertryk på alt, hvilket bremser medarbejdernes motivation og arbejdsglæde,« hævder Susan Cain.

Selvom ekstroverte ofte nyder høj anerkendelse, er det ikke altid dem, der får de skarpeste ideer, påpeger hun. Når deres forslag alligevel ofte ender med at blive vedtaget i teamet, skyldes det, at mennesker er tilbøjelige til at følge andres ideer frem for at fremlægge egne af frygt for at komme til at stå alene.

»Teamwork kan paradoksalt nok ende med at bremse idéudviklingen frem for at fremme den.«

Frihed fører til ideer

Men hvad er det egentlig, der er så fantastisk ved at arbejde alene?

»For introverte virker andre mennesker ofte mere distraherende end inspirerende. De er drevet af en indre motivation, og hvis de får lov at beskæftige sig med det, de virkelig brænder for, vil de hele tiden udfordre sig selv og opnå enestående bedrifter,« forklarer Susan Cain.

Hun fremhæver Steve Wozniak, der grundlagde Apple Computers med Steve Jobs tilbage i 1970’erne, som bevis på, at nogle af de mest revolutionerende ideer er kommet fra mennesker med tydeligt introverte sider. I sin selvbiografi skriver han: ‘Jeg tror ikke, at et udvalg nogensinde har opfundet noget som helst virkelig revolutionerende. Hvis du er en af de sjældne ingeniører, der både er opfinder og kunstner, vil jeg give dig et råd, som måske er svært at sluge. Rådet lyder: Arbejd alene. Du vil i langt højere grad kunne designe produkter og andre særprægede ting, hvis du arbejder alene. Ikke i udvalg. Ikke i et team.’

Og Susan Cain er helt enig:

»Jo mere ro og frihed vi giver de introverte, des større er sandsynligheden for, at de kommer med brillante ideer,« siger hun.